Hlavní obsah

Dívku rok nikdo neviděl. Chybu bude hledat magistrát

Právo, Matěj Říha

Pražský magistrát se vloží do případu šestileté Valerie, o které téměř rok nikdo neví a zatím ji marně hledá policie. Chce prověřit, zda v případu nechybovali úředníci nebo nestátní instituce, které chodily na kontroly do rodiny, kde žila.

Foto: Policie ČR

Pražská policie hledá šestiletou Valerii.

Článek

O holčičku a další tři její sourozence se starala jejich babička. Pracovníci sociálky musí do podobných rodin chodit na kontrolní návštěvy minimálně jednou za půl roku.

Kromě toho jim pomáhá také tzv. doprovázející subjekt, jehož pracovník musí být alespoň jednou za dva měsíce v kontaktu s pěstouny či poručníky a svěřenými dětmi. Záhadou tak je, jak to, že byla dívenka podle informací policie s jistotou naposledy spatřena loni v říjnu nebo v období Vánoc, když se od té doby muselo uskutečnit několik podobných návštěv ze strany uvedených orgánů.

Sociálka pochybení odmítá

Z pozice sociálky (OSPOD) případ řešila Městská část Praha 8, která si kromě situační zprávy z návštěv rodiny může vyžádat navíc zprávy od lékařů nebo školských zařízení.

Dívenka je například ve věku, kdy měla tento týden nastoupit do první třídy základní školy. Otázka tak je, zda vůbec byla na jaře u zápisu a jestli případně někdo řešil to, že tam nebyla.

Podle mluvčí městské části Marcely Konrádové není možné poskytnout informace, kolik kontrol pracovníci úřadu v rodině udělali, ani sdělit, jak dál v případu postupovali. „OSPOD Praha 8 dodržel všechny zákonné povinnosti,“ napsala Právu Konrádová.

Z pozice doprovázejícího subjektu rodině pomáhala obecně prospěšná společnost Dobrá rodina, která podle informací Práva na případu již od začátku srpna spolupracuje s policií.

„Hrozně rád bych něco pověděl, ale nemůžu. Jsem vázán mlčenlivostí a informace může poskytovat pouze policie. Až to přejde, tak určitě všechno poskytneme,“ řekl Právu ředitel společnosti Zdeněk Soudný.

V zákulisí zatím doutná spor o to, kdo pochybil. Hlavním kontrolním orgánem v celé věci je sociálka, která měla poslední zákonnou lhůtu pro návštěvu v rodině letos v dubnu.

Případ tehdy dostala na starost nová pracovnice, která podle zdrojů Práva nebyla schopná policii vysvětlit, jestli tehdy holčička byla doma, nebo nikoliv. Údajně už tehdy ale měli úředníci jisté indicie, že mohlo být něco v nepořádku.

Také pracovnice Dobré rodiny podle zjištění Práva zřejmě nebyla příliš důsledná. V červenci poslala sociálce dokument, v němž uvedla, že holčička byla ve školce a že ji osobně viděla. Jenže tomu tak nebylo. Pochybení ji údajně stálo místo.

Policie hledá dál

Spis s dokumentací k celému případu si nyní vyžádá magistrát, do jehož kompetence sociální oblast spadá. „Vyžádáme si celou dokumentaci a prověříme, zda nedošlo k pochybení. Zaměříme se samozřejmě i na organizaci Dobrá rodina,“ sdělil Právu mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Pražská policie na případ upozornila v úterý, kdy žádala svědky o pomoc při pátrání po dívce. [celá zpráva] „Po medializaci případu jsme obdrželi pouze jeden poznatek, který kriminalisté prověřují. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by přispěl k vypátrání hledané dívky,“ informoval ve středu policejní mluvčí Jan Daněk.

Babička, která se o pohřešovanou dívku a její tři sourozence starala, skončila ve vazbě pro trestné činy opuštění dítěte nebo svěřené osoby a zanedbání povinné výživy.

Lidé z okolí jejich bydliště označovali rodinu jako bezproblémovou. Nedokázali však určit, zda tam skutečně pohřešovaná holčička žila.

Reklama

Výběr článků

Načítám