Hlavní obsah

Bouřka řádila na přehradě Nové Mlýny. Převrátila loď se třemi lidmi

Právo, miv
Břeclav

Vodní záchranná služba ve středu pomáhala na přehradě Nové Mlýny na Břeclavsku. Bouřka tam převrátila plechovou pramici, jejíž posádku shodila do vody. Rybáři se z vody dostali ven a postarali se o ně řidiči aut.

Foto: VZS Nové Mlýny

Jedna z lodí, které pomáhali vodní záchranáři.

Článek

Vodní záchranáři dostali zprávu o plavidle v nouzi v 18.40 hodin. Do dvou minut už byl na cestě záchranářský člun. Loď ale mezitím bouře prohnala zvednutými stavidly, která oddělují prostřední a dolní nádrž. Plavidlo záchranářů se tam pro svou výšku nedostalo. Po cestě už ale jel další tým s autem a člunem na vozíku.

„Tříčlennou posádku plechové lodi rozbouřené jezero vyhodilo do vody. Naštěstí lidé skončili u břehu, dostali se ven a tam se o ně postarali řidiči aut. Byli mokří, ale v pořádku,“ uvedl velitel záchranářů Stanislav Hrdlička z Vodní záchranné služby Nové Mlýny.

Foto: VZS Nové Mlýny

Přes pět metrů dlouhou pramici bouře zcela poničila.

Záchranáři se pak vydali k potopené lodi. Vylovili závěsný motor, věci rybářů v hodnotě kolem dvou set tisíc korun a nakonec dostali na hladinu i potopenou loď. „V životě bych nevěřil, co může udělat bouře. Ta loď měla bočnice vysoké sedmdesát centimetrů, i tak ale skončila pomačkaná jako plechovka,“ dodal Hrdlička.

Člun byl několik kilometrů daleko

Pramice měla za sebou přivázaný člun. „Nafukovací člun jsme nakonec našli až nedaleko přečerpávací stanice u Pouzdřan. Znamená to, že prošel proti proudu vraty z dolní do prostřední nádrže a tam urazil další zhruba tři čtyři kilometry,“ dodal Hrdlička.

Foto: VZS Nové Mlýny

Záchranáři operují na břehu prostřední nádrže u Dolních Věstonic.

Člun byl bez posádky, sloužil rybářům, kteří jej měli uvázaný za svou velkou pramicí. Plechová loď s délkou přes pět metrů, široká zhruba dva metry, skončila pod vodou. „Bouře ji taky zahnala z dolního jezera pod zvednutými stavidly do prostřední nádrže, tam jsme ji objevili asi kilometr proti proudu. V době, kdy jsme se k ní dostali, trčela z vody jen její špička,“ dodal Hrdlička.

Vyjížděli k další pramici

I další loď, ke které vodní záchranáři vyjížděli, byla zhruba šestimetrová pramice. Její posádka se dostala na břeh ještě před bouří. „Bylo zapotřebí ji dostat do bezpečí, loď bouři přečkala, byla pevně upoutaná na kotvách. Tak pevně, že se nedala uvolnit a museli jsme odřezat kotvy, uvedl velitel záchranářů.

Foto: VZS Nové Mlýny

Jedna z lodí, které pomáhali vodní záchranáři.

Další problém u přehrady museli vyřešit hasiči bez jejich pomoci. Na karavan spadl strom a uvěznil v něm obyvatele. Zásah záchranáři ukončili ve čtvrtek po třetí hodině ranní.

Reklama

Výběr článků

Načítám