Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby lobbistu Rittiga v kauze jízdenek dopravního podniku

Právo, Matěj Říha
Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud v pátek zprostil obžaloby lobbistu Ivo Rittiga, exšéfa pražského dopravního podniku Martina Dvořáka a dalších 15 lidí viněných z tunelování DPP. Podle soudu není žalovaný skutek trestným činem. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Ivo Rittig

Článek

Kauza DPP má dvě hlavní větve. První se týká smluv, které podnik uzavřel v roce 2008 kvůli zajištění prodeje jízdenek, tisku jízdenek a vzniku elektronické jízdenky. Druhá popisuje údajné praní špinavých peněz vyvedených na základě těchto kontraktů. Dopravní podnik v kauze figuruje jako poškozený, podle obžaloby přišel nejméně o 457,5 milionu korun.

„Není možné akceptovat obžalobu, protože nekoresponduje s výsledky dokazování,“ prohlásil předseda trestního senátu Petr Hovorka.

„Rozsudek je logickým výsledkem důkazní situace. Důvody pro podání obžaloby vůbec nebyly. Důkazy jednoznačně vyvrátily verzi obžaloby o nějakém spiknutí, tunelování dopravního podniku a nějakém vzniku škody,“ reagoval Vlastimil Rampula, Rittigův obhájce.

Státní zástupce Adam Borgula se odvolal. Je nadále přesvědčen, že škoda vznikla.

V první větvi kauzy viní obžaloba vedle Dvořáka i dva další bývalé zaměstnance DPP - ekonomického ředitele Ivo Štiku a šéfa služeb Tomáše Petanu. Dále jednatele firmy Cross Point Pavla Švarce, Jana Janků z papírny Neograph a Petera Kmetě z karibské firmy Cokeville Assets. Původně čelili obvinění i bývalý pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) a šéf firmy Crowsnest Antonín Vilímec, ani jeden z nich se ale soudu nedožil.

„Neexistuje žádný relevantní důkaz o tom, že by pan Dvořák nebo pan Rittig obdrželi nějaké plnění, které by vycházelo z prostředků dopravního podniku,“ konstatoval Hovorka.

Největší peklo jste byli vy novináři
Martin Dvořák, exšéf DPP

Uvedl také, že policie vycházela ze špatného znaleckého posudku, který vůbec nevyčíslil škodu. Ta navíc podle soudu vůbec nevznikla. Při zdůvodnění Hovorka třeba odmítl, že by podnik nechal vyrábět předražené jízdenky. Podle znaleckého posudku byla marže - rozdíl za cenu za výrobu a za cenu při prodeji, nad hranicí pěti procent.

„Marže byla obvyklá jako na jiných místech v České republice,“ zmínil Hovorka. V případě kvality jízdenek Hovorka zdůraznil, že znalec „porovnával neporovnatelné“.

Vinu odmítají

Ve druhé větvi případu jsou vedle Švarce, Janků a Kmetě obžalováni z legalizace výnosů z trestné činnosti Rittig, jeho údajná spojka v DPP Jan Valtr a jeho právníci David Michal, Marek Stubley a Karolína Babáková. Skupinu uzavírají Kubiska, Petr Michal a Jana Šádková z účetní firmy Peskim, advokát Aleš Rozehnal se svým společníkem z firmy Kyrenia Ferdinandem Überallem a Dvořákova matka Marie, která si podle obžaloby pořídila z vyvedených peněz dům na Madeiře.

„Jsem spokojený. Bylo to fiasko. Říkali jsme to celou dobu, škoda, že jsme to slyšeli až po tak dlouhé době,“ konstatoval obžalovaný David Michal.

Části obviněných včetně Dvořáka hrozilo za zpronevěru téměř půl miliardy korun z DPP a za zjednání výhod při zadávání tendrů až desetileté vězení. Rittigovi mohl soud uložit maximálně osmiletý trest za praní špinavých peněz. Všichni obžalovaní s výjimkou Kubisky jakoukoliv vinu odmítali.

„Největší peklo jste byli vy novináři. Kdyby nebylo vás, tak celá akce není. Od začátku bylo jasné, že k žádnému trestnému činu nedošlo. Nikdy z dopravního podniku nebyla vyvedená jedna jediná koruna. Byla to jedna velká lež a fabulace,“ uvedl Martin Dvořák, exšéf DPP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám