Hlavní obsah

Na Tanvaldském Špičáku hořel les. Do akce vyrazilo na sedm desítek hasičů

Právo, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Extrémně náročný závěr svátečního dne měli hasiči v Jizerských horách. Na Tanvaldském Špičáku, kde se mimo jiné nachází jeden z největších jizerskohorských lyžařských areálů, hořel les na velmi rozsáhlé ploše. Požár se podařilo lokalizovat před 19. hodinou.

Foto: HZS Libereckého kraje

Požár na Tanvaldském špičáku

Článek

„Odhadem jde o území 600 krát 200 metrů,“ upřesnila mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. „Zasažená plocha byla původně podstatně menší, ale kvůli velmi silnému větru se oheň rychle rozšířil. Požár zasáhl mladé stromy, vysoké šest až osm metrů, v těžko přístupném strmém svahu,“ doplnila Štrauchová.

Hasiči už kvůli horskému požáru vyhlásili třetí, nejvyšší stupeň požárního poplachu a na místo postupně povolali 16 hasičských jednotek včetně chemického a protiplynového kontejneru z Liberce, v němž je zařízení na plnění tlakových lahví.

Zasahoval vrtulník

„Hasiči totiž musejí kvůli zakouření zasahovat v dýchací technice, a potřebují dostatek vzduchu,“ objasnila mluvčí.

Na místě zasahoval i vrtulník s bambivakem. Vodu původně nabíral ve vodní nádrži Souš v nejvyšších partiích Jizerských hor. Na dolet to ale bylo poměrně daleko, proto hasiči zřídili čerpací stanoviště pro vrtulník pod sjezdovkou přímo na Tanvaldském Špičáku.

Reklama

Výběr článků

Načítám