Hlavní obsah

Rozmetaný dům a mrtvý muž. Za obří explozí na Prostějovsku byla pyrotechnika

Právo, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov

Příčinou výbuchu, který loni 22. září zdemoloval nebo poškodil šest desítek domů v Mostkovicích na Prostějovsku, byla neodborná manipulace s pyrotechnikou, uvedla policie. Třicetiletý muž, který s ní v domku pracoval, při výbuchu zemřel. Explozi bylo slyšet kilometry daleko, škody přesáhly 20 milionů korun.

Tragický výbuch v Mostkovicích na Prostějovsku Video: HZS Olomouckého kraje

 
Článek

„Jaké množství pyrotechnického materiálu v domku bylo a odkud pocházel, zatím přesně nevíme, stále čekáme na výsledky znaleckého posudku,“ řekl v pondělí novinářům kriminalista Tomáš Adam.

Přítomnost třaskavin a trhavin na místě policisté vyloučili, stejně jako úvahy o výbuchu plynu. Nikdo zatím nebyl obviněn.

„Z chemických látek měl být na místě přítomen chloristan draselný, hliník a hořčík. Čekáme ještě na znalecké posudky. Ve věci bylo již vyslechnuto 40 až 50 lidí, ještě to není vše a stále se pokračuje," uvedl vedoucí odboru obecné kriminality prostějovské policie Leo Haluza.

V Mostkovicích lidé hovoří o tom, že ve svém domě dlouhou dobu s pyrotechnikou pracoval profesionální hasič a že v garáži měl velké množství výbušného materiálu, ozývaly se i zvěsti o tom, kdo ho do obce dovážel. „Víme, co se mezi lidmi říká, ale vyslechli jsme na padesát lidí a do oficiálního protokolu jsme takové svědectví nezískali,“ řekl Adam.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám