Hlavní obsah

Strojvůdce dostal za srážku vlaků podmínku, dál může řídit

Právo, ČTK, pko
Brno

Desetiměsíční trest podmíněně odložený na dva roky dostal strojvůdce Radek Srněnský za srážku osobního a nákladního vlaku, kterou předloni v prosinci zavinil u železniční stanice Bylnice na Znojemsku. Trest mu ve středu potvrdil brněnský krajský soud, který ale muži zrušil dříve uložený trest zákazu řízení kolejových vozidel.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radek Srněnský před soudem své chyby litoval.

Článek

K nehodě došlo 4. prosince 2017. Osobní souprava řízená Srněnským se čelně srazila s posunovacím nákladním vlakem poté, co strojvůdce nerespektoval návěst „Stůj“ v železniční stanici. Při nehodě kromě něj utrpěli zranění ještě 43letá vlakvedoucí a 34letý vedoucí posunu z druhého vlaku.

Strojvedoucího posléze potrestal zlínský okresní soud za ublížení na zdraví z nedbalosti.

„Můžu vyjádřit jen svoji velkou lítost nad tím, co se stalo, moc mne to mrzí,“ uvedl viník nehody, který loni na podzim opětovně složil zkoušky strojvedoucího a postavila se za něj Federace strojvůdců i jeho zaměstnavatel.

Foto: HZS Zlínského kraje

Srážka osobního vlaku a posunovací soupravy v železniční stanici Brumov - Bylnice.

Ze zprávy Českých drah pro soud vyplynulo, že muž na stejné pozici od loňského podzimu opět pracuje, činnost vykonává bez pochybení a není důvod předpokládat, že se nehoda bude opakovat.

Podle odvolacího senátu navíc byly za nehodou kromě pochybení strojvůdce i další dva faktory, a to činnost dispečera a fakt, že byl před jízdou vlaku upřednostněn jiný stroj.

„Soud tak dospěl k závěru, že uložení trestu zákazu činnosti není nutné, bylo proto přistoupeno ke zrušení tohoto trestu,“ uvedla v odůvodnění předsedkyně senátu Hana Kleinová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám