Hlavní obsah

Policie podezřívá šéfa ÚOHS i ředitele Kapsche z korupce

• Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík, Petr Kozelka

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) podezřívají předsedu Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje a také generálního ředitele české pobočky společnosti Kapsch Karla Feixe z korupce. A to v souvislosti se snahou ovlivnit zakázku ministerstva dopravy na výběr elektronického mýtného na českých silnicích.

Foto: Novinky.cz s ČTK

Karel Feix (vlevo) a Petr Rafaj

Článek

Vyplývá to z příkazu k domovní prohlídce, který zmiňuje i místopředsedkyni antimonopolního úřadu Evu Kubišovou. Konkrétně detektivové jmenují podezření z trestných činů přijetí úplatku, podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby.

Nikdo zatím nebyl obviněn. Pozdě odpoledne potvrdil žalobce olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda, že zásah detektivů NCOZ souvisí s některými veřejnými zakázkami, kterými se zabýval ÚOHS včetně zakázky na mýtný systém.

Zátah policisté od rána vedou na minimálně čtyřech desítkách míst. Domovní prohlídky probíhají například v pražském sídle firmy Kapsch, v bytě jejího šéfa Feixe, v brněnském sídle ÚOHS, na radnici městské části Brno-střed a u místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. [celá zpráva]

„Není zadržen, a tedy ani omezen na osobní svobodě, pouze podává vysvětlení a maximálně policii předá nějaké dokumenty, a podle všeho bude v pozici svědka,“ upřesnil Právu Faltýnkův advokát Josef Bartončík.

Podle důvěryhodného zdroje redakce se Faltýnkovo jméno objevilo v rámci prověřování okolností zakázky na výběr mýtného, když o něm někdo z podezřelých hovořil zřejmě v odposleších.

Rafaj u výslechu

Po domovní prohlídce v bytě v Praze, kde Faltýnek žije s přítelkyní, nyní podle informací Práva zamířil do rodného Prostějova. Tam na něj u jeho domu rovněž čeká policie a po příjezdu místopředsedy ANO podle všeho proběhne domovní prohlídka i v této nemovitosti.

Důvěryhodný zdroj redakce také upřesnil, že už si kriminalisté odvezli na policejní služebnu k výslechu předsedu ÚOHS Rafaje, když prý před tím zapečetili mimo jiné jeho kancelář a údajně zablokovali počítače celého úřadu.

Mluvčí Kapsche David Šimoník uvedl, že Feix byl ráno policií požádán o součinnost v prověřované trestní věci.

„Feix požadavku vyhověl, a poté se policisté přesunuli do pražského sídla Kapsche, kde v současné době probíhají úkony trestního řízení. Nikdo nebyl obviněn, zadržen či jakkoli omezen na pohybu. Kapsch poskytuje policii maximální součinnost. Jak nám ale nařídilo olomouckého státní zastupitelství, podrobněji se k této věci nesmíme vyjadřovat,“ uvedl Šimoník.

Oba případy spojuje jeden člověk

Oba policejní zátahy v Kapschi a na brněnské radnici spolu ale přímo nesouvisí. Podle informací Práva je však spojuje osoba bývalého místostarosty této městské části za hnutí ANO a nynějšího radního Jiřího Švachuly.

Detektivové v něm vidí zaprvé „řídící článek“ organizované zločinecké skupiny v případu brněnské radnice, který se týká veřejných stavebních a bytových zakázek této městské části, a zadruhé také prostředníka při schůzkách týkajících se zakázky na elektronické mýtné. Proto probíhají obě akce od čtvrtečních brzkých ranních hodin najednou.

Kauzu zakázek radnice Brno-střed prověřují policisté už od roku 2016. Nyní tedy podle důvěryhodného zdroje Práva zadrželi Švachulu a několik dalších lidí včetně zástupců různých brněnských, především stavebních firem. Zadržen a mezi podezřelými je podle zdroje redakce i vlivný brněnský podnikatel Saman El-Talabani.

Z příkazu k domovní prohlídce vyplývá, že policie jmenované osoby a několik zástupců firem podezřívá z celé řady závažných trestných činů. Mimo jiné jsou mezi nimi účast na organizované zločinecké skupině, legalizace výnosů z trestné činnosti, což je tzv. praní špinavých peněz, dále podplácení, zneužití pravomoci úřední osoby či sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Reklama

Výběr článků

Načítám