Hlavní obsah

Lev na Vsetínsku zabil chovatele, policie samce i březí lvici zastřelila

Právo, Novinky, ok, kub, jr, alf, jas
Vsetín
Aktualizováno

Ve Zděchově na Vsetínsku v úterý napadl lev chovatele. Muž zemřel. Podle informací z místa viděl tělo ráno otec chovatele na kamerách, které jsou nainstalovány v kotcích. Policie úmrtí krátce před polednem potvrdila s tím, že lva i březí lvici museli policisté zastřelit. Chov lvů ve Zděchově veterináři opakovaně nepovolili.

Na Vsetínsku zabil lev chovateleVideo: Právo/zlin.cz

 
Článek

„Incident mezi lvem a majitelem měl fatální následky. Abychom se mohli k majiteli dostat, museli policisté ze zásahové jednotky oba lvy zastřelit. Lékař na místě konstatoval smrt majitele, byla nařízena pitva. Muž byl přímo v objektu, kde se pohybovali lvi,“ řekla mluvčí policie Lenka Javorková.

Podle ní se policie o incidentu dozvěděla od otce majitele kolem sedmé hodiny ráno. Otec však pochybuje, že by se jeho syn vystavil nějakému riziku a hovoří o trestném činu. „Syn nebyl v kleci ze své vůle, muselo tam dojít ke kriminálnímu činu,“ řekl Právu otec bez bližších podrobností. Nic dalšího nechtěl komentovat.

Podle reportéra Práva, který je na místě, je uzavřeno okolí objektu, kde majitel šelmy choval. Kromě sanitek a několika policejních aut byl na hřišti připravený vrtulník.

Foto: MAFRA, Profimedia.cz

Lev ve Zděchově

Byla slyšet střelba

Podle původních informací hrozilo, že se v obci bude muset vyhlásit zákaz vycházení, k tomu ale nakonec nedošlo. Obecní úřad se snaží obyvatele uklidnit, že nehrozí nebezpečí, k místu zásahu by se ale lidé neměli přibližovat. „Obecním rozhlasem bylo hlášeno, že došlo k incidentu, ale nehrozí přímé nebezpečí,“ sdělila Novinkám ředitelka školy a mateřinky Hana Výchopňová.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na Vsetínsku napadl lev chovatele

Podle ní byla také slyšel střelba. „Mluvila jsem s panem starostou, podle jehož odhadu by se situace mohla do hodiny vyřešit,“ řekla kolem jedenácté hodiny ředitelka.

Muž lvy choval zřejmě bez povolení, s mladou lvicí chodil i na procházky na vodítku, což vadilo místním obyvatelům. Zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer uvedl, že chov lvů ve Zděchově veterináři opakovaně nepovolili. „Důvodem bylo chybějící stavební povolení na kotec s výběhem,“ řekl Majer.

Incident s cyklistou

Loni v červnu ve Zděchově na Vsetínsku se lvice střetla s cyklistou, šelma shodila muže z kola. Případ projednával vsetínský městský úřad. Policisté nezjistili, že by se stal trestný čin, a předali věc úředníkům k došetření.

Incident se odehrál 12. června na cyklostezce. Policisté tehdy uvedli, že se lvice a cyklista dostali do kontaktu a 38letý muž následně vyhledal ošetření. S lvicí byl na procházce její 33letý majitel, který řekl, že cyklista při průjezdu okolo lvice zřejmě o zvíře zavadil pedálem.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na Vsetínsku napadl lev chovatele.

Muž je v obci známý tím, že zvířata vodil venku na procházky, ze kterých publikoval fotky na internetu. Incident tehdy znepokojil zděchovské obyvatele, a to hlavně proto, že chovatel měl zvířata údajně bez povolení. K situaci se vyjadřoval i starosta obce Tomáš Kocourek (NK), který procházky chovatele se lvicí na vodítku po silnici označil jako absurdní.

Anketa

Vadí vám chov šelem v soukromých chovech?
Ano, úplně bych to zakázal/a.
81,3 %
Záleží na dobrém zabezpečení a odpovědnosti chovatele.
16,3 %
Ne, ať si každý chová, co chce.
2,4 %
Celkem hlasovalo 300 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám