Hlavní obsah

O problémech s chovem vzácných lvů ve Zděchově úřady věděly

• Aktualizováno

Policie v úterý zastřelila dva lvy berberské chované ve Zděchově na Vsetínsku. Šelmy se v obci objevily poprvé v roce 2016, kdy chovatel přivezl tehdy šestiletého lva. K němu následně přibyla ještě mladá lvice. Kotec s výběhem si muž postavil bez patřičných povolení na soukromém pozemku.

Foto: Novinky.cz s Profimedia.cz/MAFRA

Lvice a lev ve Zděchově.

Článek

O problémech s chovem berberských lvů ve Zděchově úřady dlouhodobě věděly, ale nedokázaly zakročit.

Loni v červnu ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík poukázal na rozhodnutí o nepovolení chovu z února 2017. Jelikož se nejednalo o týrání, neměla veterinární správa možnost lva odvézt.

V roce 2017 chtěli pracovníci vsetínských technických služeb z rozhodnutí stavebního úřadu odstranit oplocený výběh pro lva. Majitel však přes výzvu policistů na pozemek nikoho nepustil.

Na Vsetínsku zabil lev chovateleVideo: Právo/zlin.cz

S mladou lvicí muž chodil po obci na procházky, což vzbuzovalo nevoli i obavy místních.

„Samozřejmě lidé volají a stěžují si,“ citovala loni v červnu ČTK starostu Tomáše Kocourka v souvislosti s incidentem, při němž se lvice dostala do kontaktu s okolo jedoucím cyklistou, který o ni patrně zavadil a zvíře jej následně shodilo z kola.

Systémový problém s vymáháním práva

Nad postupem úřadů se pozastavil zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček, podle něhož selhává vymáhání práva.

„Není úplně samozřejmé, aby stavební úřady skutečně přistupovaly k výkonu rozhodnutí o odstranění stavby, pokud to neukázněný stavebník neprovede sám. V tomto případě se stavební úřad snažil konat, postupoval i v součinnosti s veterinární správou, ale jejich snaha ztroskotávala na nerudovské otázce ‚Kam s nimi?‘,“ připomněl s tím, že v případě odebrání zvířat přechází starost o ně na obce, které následně mohou vymáhat náklady po majiteli. Obce však na takováto opatření často nemají prostředky a jsou proto před problémem, jak výkon práva zajistit.

„K tragédii nemuselo dojít, kdyby úřady dokázaly již dříve lvy chovateli odebrat,” tvrdí Křeček, podle něhož by měl stát nalézt řešení, jak zajistit vhodné financování náhradní péče o týraná zvířata.

Lev berberský
Lev berberský je nejohroženější poddruh lva. V přírodě je vyhubený a přežívá jen v zajetí. Zachránil se díky marockému králi, v jehož zvěřincích byl chovaný. Jedná se však již o křížence s dalšími poddruhy lvů.
Samice mohou vážit do 160, samci až do 190 kilogramů.

V úterý lev chovatele usmrtil. Policisté následně obě zvířata zastřelili.

Shodou okolností uhynula v neděli i samice lva berberského chovaná v plzeňské zoo. Porod nepřežila ani trojice lvíčat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám