Hlavní obsah

Řidič audi sjel na Klatovsku ze srázu. Pomoc mu zavolal palubní počítač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Automatické volání o pomoc v noci na úterý přivolalo hasiče k řidiči z Německa, jenž havaroval na Klatovsku. Jeho vůz byl vybaven tzv. eCall systémem, který zaznamenal polohu auta, které sjelo ze srázu, a odeslal ji operačnímu středisku.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Při nehodě pomohl systém eCall

Článek

Audi podle hasičů sjelo ze silnice a spadlo na cestu, která v místě nehody pod komunikací podchází.

„Jednalo se o naprosto ukázkový případ eCall, protože řidič nebyl schopen najít telefon a sám si přivolat pomoc. Navíc se jednalo o cizince, pro kterého by bylo těžké popsat, kde se přesně nachází a nehoda se stala v noci,“ uvedla mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Při nehodě pomohl systém eCall

Operátor okamžitě znal polohu havarovaného auta a vyslal na místo jak hasiče, tak záchranáře a policii. Hasiči následně zlikvidovali únik pohonných hmot a zdravotníci si převzali zraněného řidiče. Jeho zranění naštěstí nebyla vážná.

Podle Zaoralové systém v ČR funguje od podzimu 2017 a zatím byl aktivován ve dvaceti případech. „Nejčastěji to byly případy, kdy funkčnost systému prověřoval autoservis nebo ho lidé aktivovali nevědomky,“ uvedla Zaoralová.

Loni v červenci systém eCall pomohl při nehodě dvou aut na jižním Plzeňsku. Při nehodě se zranili tři lidé.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda Mercedesu a fabieVideo: Jan Švábek, Právo

Systém eCall se při nehodě spustí automaticky po aktivaci senzorů v autě, nebo stisknutím tlačítka. Následně systém zašle informace o nehodě, včetně času, přesné polohy, směru jízdy vozidla a identifikace vozidla. „Hlasové spojení následně umožní cestujícím ve vozidle komunikovat s operátorem tísňové linky 112,“ konstatovala mluvčí.

Systém eCall musejí mít od dubna všechna nová auta vyrobená v EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám