Hlavní obsah

Mercedes se na Plzeňsku srazil s fabií, záchranáře zalarmoval nový systém eCall

Právo, zaš

Nový systém automatického volání o pomoc eCall ve čtvrtek přivolal záchranáře k dopravní nehodě na jižním Plzeňsku. Technologií, která je v Česku u nových aut povinná od letošního dubna, disponoval nový Mercedes třídy S, který se na místní silnici střetl s fabií.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda Mercedesu a fabieVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Obě auta se srazila v odpoledních hodinách v lesním úseku mezi obcemi Řenče a Únětice. „O dopravní nehodě jsme se dozvěděli díky novému systému vyrozumívání dopravních nehod eCall. Zalarmovali nás policisté z česko-německé centrály ve Schwandorfu,“ řekl Právu Vítězslav Sladký z krajské záchranné služby Plzeňského kraje.

Foto: Jan Švábek, Právo

Dopravní nehoda na jižním Plzeňsku, na kterou složky integrovaného záchranného systému upozornil systém eCall.

Při střetu došlo ke zranění tří osob. Dvě osoby utrpěly lehká zranění, řidič fabie byl letecky převezen do nemocnice v Plzni se středně těžkým zraněním.

Foto: Jan Švábek, Právo

Dopravní nehoda na jižním Plzeňsku, na kterou složky integrovaného záchranného systému upozornil systém eCall.

Příčinu dopravní nehody nyní vyšetřují policisté. Podle policejní mluvčí Pavly Burešové byly provedené dechové zkoušky negativní. „Výše hmotné škody činí zhruba jeden a půl miliónu korun,“ sdělila Právu Burešová s tím, že policisté dostali informaci o nehodě z tísňové linky.

Systém tísňového volání je projektem Evropské komise. Účastníkům nehod má zajistit okamžitou pomoc, a to prostřednictvím černé skříňky ve vozidle. Ta na tísňovou linku odesílá informace o aktivaci airbagů, data ze senzorů nárazu a GPS souřadnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám