Hlavní obsah

Chlapec ztratil při fotbalu na Blanensku vědomí, svědci mu masírovali srdce

Novinky, kub

Záchranáři na Blanensku řešili případ kolapsu mladého fotbalisty, který se dostal do zdravotních problémů při sobotním zápasu. Nezletilý chlapec podle svědků lapal po dechu a ztratil vědomí. Naštěstí byli kolem lidé, kteří si věděli rady s první pomocí.

Foto: ZZS Praha

Ilustrační foto

Článek

Chlapce podle záchranářů, kteří o případu informovali na webu, postihla nejdřív nevolnost a krátce nato ztratil vědomí. Svědci volali záchranku a operátorka je naváděla, co mají dělat.

„Výhodou bylo, že volající věděli, jak provádět srdeční masáž. Mladý sportovec měl po celou dobu tzv. gasping, což je nepravidelné dýchání, které je snadno zaměnitelné s normálním dýcháním. Jde o lapavé dechy či nádechy opakující se v postupně se prodlužujících a nepřirozeně dlouhých intervalech a je příznakem časného stadia zástavy krevního oběhu,“ popsali zdravotníci na webu.

Případ chlapce, kterého zasáhl při fotbale blesk:
Devítiletý Vojtěch, který přežil zásah bleskem, zase hraje fotbal

Tým záchranářů po příjezdu pokračoval v resuscitaci a přidal k tomu defibrilační výboje. „Zdravotníkům se podařilo obnovit pacientův oběh a mladík postupně nabyl vědomí,“ dodala záchranka s tím, že chlapce přepravila sanitka od nemocnice.

Záchranáři zdůraznili, že při akci fungovala spolupráce. „Všechny články řetězce zafungovaly skvěle: správná reakce svědků události, zavolání na tísňovou linku, pomoc operátorky a odborný zásah záchranářů,“ dodali zdravotníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám