Hlavní obsah

Soud řeší, komu patří pec v ústeckém krematoriu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Okresní soud v Ústí nad Labem začal ve čtvrtek řešit vzájemnou žalobu města a firmy Memory In Memory o určení vlastnictví kremační pece. Kvůli sporu vozilo před rokem město nějakou dobu zemřelé ke kremaci do jiných míst po celé republice. Nárok na vlastnictví pece si činí město i firma, která navrhuje předvolat k soudu mimo jiné bývalou primátorku Věru Nechybovou (UFO).

Foto: Novinky

Spalovací pec v krematoriu, ilustrační foto.

Článek

Firma měla krematorium ve čtvrti Střekov v nájmu a trvá na tom, že zařízení jí patří, což dokládá mimo jiné kupní smlouvou na pec. Právník magistrátu Miloslav Kišš u soudu uvedl, že pec je stavebně spojena s objektem, a je tudíž součástí nemovitosti, která patří městu. Kišš také řekl, že firma platila nájem od roku 2000 zhruba do roku 2008 ve výši jedné koruny ročně, město tím kompenzovalo firmě náklady na pořízení nové kremační pece.

Memory In Memory se opírá o kupní smlouvu na kremační pec uzavřenou s městem. Podle zmocněnce firmy Petra Rambouska až do podání žaloby loni v únoru město nikdy ani ústy tehdejší primátorky Věry Nechybové (UFO), ani radních nezpochybnilo vlastnictví pece.

Pec je zapečetěná

Město nabídlo loni v lednu firmě odkup pece za korunu. Ujednání, které umožňuje stejný postup, je sice v nájemní smlouvě, její platnost ale skončila 31. prosince 2017. Město proto podle Rambouska požádalo pozdě a firma nabídla odkup zařízení za 7,5 milionu korun. Společnost je nadále ochotna za tuto částku pec městu odprodat.

Po podání žaloby městem v únoru 2018 firma kremační pec zapečetila. Město pak ostatky vozilo spalovat do jiných měst. Podle názoru města firma protiprávně zabránila v užívání pece. Případem se zabývala i policie, která ale účastníky sporu odkázala na soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám