Hlavní obsah

Žalobce souhlasil s prodloužením vyšetřování Čapího hnízda

Právo, Radím Vaculík

Dozorový žalobce Jaroslav Šaroch z Městského státního zastupitelství v Praze souhlasí s rozhodnutím policie, která si prodloužila termín pro konec vyšetřování kauzy Čapí hnízdo až do konce dubna.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Ilustrační foto

Článek

„Mohu potvrdit, že státní zástupce akceptoval novou lhůtu pro skončení vyšetřování do 30. dubna,“ sdělil Právu mluvčí zastupitelství Aleš Cimbala.

Z jeho slov tak vyplývá, že se Šaroch v rámci prověrky případu ztotožnil s důvody pro prodloužení lhůty, které mu policie písemně sdělila v prosinci.

Vyšetřování kauzy přitom začalo již předloni v září, kdy pražský kriminalista Pavel Nevtípil obvinil premiéra Andreje Babiše (ANO), jeho příbuzné a celkově jedenáct lidí z dotačního podvodu či poškození finančních zájmů EU.

Po říjnových volbách musela policie následně znovu žádat Sněmovnu o vydání Babiše i prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání, což se stalo loni v lednu. Od té doby vyšetřování pokračovalo, ale po dubnovém rozhodnutí Šarocha o stížnostech obviněných už se nyní týká jen sedmi lidí. Státní zástupce totiž zrušil stíhání Faltýnka a dalších tří osob, stíhání Babiše i jeho dvou dětí, manželky a švagra však nadále platí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní vyšetřovatel Pavel Nevtípil (vlevo) a dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch

Policie později prodloužila lhůtu pro vyšetřování do konce loňského roku, s čímž žalobce rovněž souhlasil.

Loni krátce před Vánocemi, přesněji 21. prosince, pak Nevtípil znovu informoval Šarocha, že potřebuje další čtyři měsíce na svou práci.

„Písemně státnímu zástupci zdůvodnil, proč nebylo možné vyšetřování (kauzy Čapí hnízdo) skončit, jaké úkony je třeba ještě provést a po jakou dobu bude vyšetřování pokračovat, tj. do 30. dubna,“ uvedl již dříve Cimbala.

Další výslechy tento týden

Kriminalisté nicméně podle informací Práva od jednoho z obhájců právě tento týden vyslýchají některé ze svědků, a to údajně z řad bankovních úředníků.

K uzavření vyšetřování jim navíc chybí výslech posledního z obviněných, kterým je premiérův syn Andrej Babiš mladší (35). Jenže ten žije ve Švýcarsku, kde má i tamní občanství, a do Česka se podle zjištění Práva nechystá.

Aby ho policie v rámci právní pomoci mohla nechat vyslechnout, musí však nejprve počkat na znalecké zkoumání Babišova zdravotního stavu, o které žalobce Šaroch požádal švýcarskou prokuraturu teprve ve druhé polovině listopadu. Bez posudku znalce řešícího, zda je Babiš junior nadále schopen účastnit se trestního řízení, jej policisté zatím vyslechnout nemohou, a to ani zprostředkovaně přes švýcarské kolegy. Podle jeho otce a šéfa Hnutí ANO trpí Babiš mladší schizofrenií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám