Hlavní obsah

Obžalovaný z přepadení Kvitové byl v práci, tvrdila jeho přítelkyně soudu

Právo, ČTK, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

U Krajského soudu v Brně pokračuje v úterý jednání s Radimem Žondrou, obžalovaným z útoku na tenistku Petru Kvitovou. Žondra tvrdí, že s útokem nemá nic společného. Podle obhajoby byl v době útoku na stavbě několik desítek kilometrů od prostějovského bytu tenistky, kde k incidentu došlo.

Přítelkyně muže, který měl napadnout tenistku Kvitovou, vypovídala u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Útočník napadl Kvitovou v prosinci 2016. „Obžalovaný pod falešnou záminkou, že jde na revizi kotle, zazvonil na zvonek, poškozená ho pustila do domu a bytu, ukázala mu místo, kde má kotel na vodu. Ve chvíli, kdy k němu stála zády, jí dal nůž na krk. Poškozená nůž chytla za ostří a obžalovaný nožem prudce trhnul, čímž jí způsobil řezné rány na ruce,“ popsal útok státní zástupce Ivan Hrazdira.

Útočník policii dlouho unikal, nakonec ale vyšetřovatelé ukázali na třiatřicetiletého recidivistu Radima Žondru. Ten ale jakoukoli vinu na útoku odmítá.

„Toho skutku jsem se nedopustil, nikdy jsem slečnu Kvitovou naživo neviděl, znám ji jen z televize. Ani jsem nikdy nebyl na místě jejího bydliště, vůbec jsem nevěděl, kde bydlí. Nemůžu říci, co se tam přihodilo, protože jsem tam nebyl,“ vysvětloval při zahájení procesu Žondra.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radim Žondra u soudu

Při úterním soudním jednání se ho zastávala jeho přítelkyně. „Ten den ráno jel do práce do Napajedel, choval se naprosto běžně, celé dopoledne jsme si psali zprávy,“ vypověděla žena.

Že by měl Žondra být na stavbě, uvedli i jeho kolegové. „Byl to zrovna kontrolní den, takže tam být musel,“ prohlásil svědek. Podle jeho výpovědi jsou z inkriminovaného dne fotografie stavby, kde se konal kontrolní den. Podle něj Žondra i majitel firmy, která ho zaměstnávala, museli být v kontrolní den na stavbě určitě přítomni. Na žádné z fotek ale nikdo z uvedené firmy není.

Majitel firmy, který Žondru na stavbě zaměstnával, u soudu prohlásil, že osudný den na stavbě pracoval. Uvedl, že tam s ním byl bagrista i pan Žondra.

Státní zástupce Hrazdira upozornil, že několik svědků se sešlo asi týden před jednáním na schůzce u Žondrovy advokátky. „Iniciátorkou schůzky byla paní obhájkyně. Trvalo to asi hodinu a půl, informovala nás o tom, co se bude dít. Dozvěděl jsem se, že jsou nějaké nové fotografie,“ uvedl majitel firmy.

Čipový systém nefungoval

Státní zástupce Ivan Hrazdira se jednoho ze svědků vyptával i na stavební deník firmy, kde Žondra dělal, prý ho Žondra sám vedl. Mělo by v něm být uvedeno i to, kdo byl ten den na stavbě. Svědek deník kontroloval, pak ho údajně předával hlavnímu investorovi. Žalobce jej ale nemá.

Před soud předstoupil i jeden z dodavatelů stavby v Napajedlích, pro kterého dělala i firma, v níž Žondra pracoval. Podle něj tam Žondra řídil výkopové práce. Uvedl, že na staveništi byl zřízen systém čipových karet i kamerový systém, v polovině prosince ale nefungovaly, protože docházelo ke změnám na stavbě.

Údajný útočník není žádné neviňátko. V roce 2011 dostal sedm let jako člen skupiny lupičů přepadávajících staré lidi. Před několika týdny dostal 2,5 roku za tip k přepadení advokáta na Blanensku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám