Hlavní obsah

Smrt taxikáře míří k soudu, zabít ho měl opilý klient

Právo, Patrik Biskup

Když ho ráno vzbudili policisté, byl celý od krve. Nevěděl, co se stalo. Noc předtím slavil 34letý Mário K. ve městě a pak se nechal odvést taxíkem do kamarádova plzeňského bytu. Tam se dostal podle státního zástupce do konfliktu s o 35let starším taxikářem a úderem do břicha mu měl způsobit smrtelné zranění.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž obviněný z napadení taxikářeVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Případ z loňského ledna začne projednávat Krajský soud v Plzni příští měsíc. Obžalovanému muži původem ze Slovenska, kterého soud propustil po čtyřech měsících vyšetřování z vazby na milionovou kauci, hrozí za zločin těžké ublížení na zdraví s následkem smrti až 16 let vězení.

Konflikt mezi oběma muži neviděl žádný přímý svědek. Kriminalisté obvinění postavili na nepřímých důkazech, které podle nich prokazují, že pachatelem mohl být jedině Mário K.

Ze záznamu městských kamer je nepochybné, že obviněného muže vezl do bytu v Těšínské ulici právě dotyčný taxikář. Co se dělo potom, se policisté už jen domnívají.

Krvácel do břicha

Na místo je přivolali nájemníci domu poté, co tělo taxikáře našli ležet na chodbě v tratolišti krve. Její stopy vedly až k bytu, kde obviněný muž přespal. Lékař ze záchranky konstatoval, že zraněnému již nelze pomoci. Pitva později ukázala, že příčinou smrti bylo krvácení do břicha.

Podle soudních znalců mohlo být poranění způsobeno prudkým kopem nebo velmi silným úderem. Patolog při ohledání těla zjistil, že taxikář měl ještě zlomený nos a modřiny po těle.

Zraněný byl i Mário K., jeho šrámy odpovídaly úderům teleskopického obušku, který se na místě incidentu našel a který patřil taxikáři. Kriminalistům tehdy Mário K. nadýchal přes dvě promile.

I když policisté neznají přesný průběh potyčky obou mužů, jsou přesvědčeni, že ze strany Mária K. nešlo o nutnou obranu, kdy by se jen bránil útoku poškozeného. Svůj závěr opírají hlavně o sms, jež Mário K. poslal krátce před incidentem kamarádovi a z nichž je podle vy­šetřovatelů patrný jeho úmysl na taxikáře fyzicky zaútočit.

Neměl prý příliš dobrou pověst

Z obsahu textovek vyplynulo, že se asi nedohodli na placení. Mario K. taxikáře označil jako pako, jež ho chce okrást. Poslední zprávu, kterou svědek obdržel od Mária K., byla, že na něho taxikář „mákl“.

Podle svědectví dalších taxikářů neměl jejich mrtvý kolega příliš dobrou pověst. „Byl známý tím, že předražoval jízdy. Říkalo se o něm, že si účtuje dvojnásobek běžné ceny. Když prý klienti nechtěli zaplatit, tak jim měl vyhrožovat, že je zmlátí. Měl trochu prudší povahu,“ vypověděl taxikář Jan P.

Jeho slova potvrdila také jedna ze zákaznic poškozeného. „Vezl mě bez zapnutého taxametru. Pak chtěl po mně 350 korun, ačkoliv běžně dávám za stejnou cestu jiným taxikářům 150 korun. Chytil mi kabelku a křičel, že si to vyřídíme jinak. Hodila jsem po něm dvě stovky a rychle z auta vystoupila,“ řekla policistům žena.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám