Hlavní obsah

Zmizela z vánočního večírku, po deseti letech policie stále hledá vraha

Právo, Pavel Orholz
Jindřichův Hradec

Už přes deset let uniká spravedlnosti vrah třicetileté Soni Illeové, která zmizela v noci na 20. prosince 2008 z vánočního večírku v Jindřichově Hradci a jejíž tělo v březnu 2009 vyplavila řeka Nežárka. Pachatel brutálního činu je neznámý, kriminalisté ale i po letech stále prověřují nová svědectví.

Foto: Policie ČR

Policii při hledání vraha Illeové prý pomůže muž na snímku z roku 2009.

Článek

Po nalezení těla policisté rozjeli rozsáhlé vyšetřování, prověřili kamerové záznamy, hovořili se stovkami možných svědků, zaměřili se i na chatovou oblast v okolí místa nálezu těla u Vodičkovy tůně. Pro porovnání zajištěných stop odebrali kriminalisté několika stovkám osob vzorky DNA.

„V letošním roce kriminalisté prověřovali dva nové poznatky. Žena měla vidět před deseti lety Soňu se starším mužem. Kriminalisté dokázali skoro nemožné a muže našli, bohužel žena, se kterou se sešel, byla Soně jen podobná. Další tip dovedl kriminalisty k naprosto nevěrohodné osobě opilce,“ zmínil slepé uličky ve vyšetřování mluvčí policie Jiří Matzner.

Kriminalisté prověřovali všechny informace od občanů, reagovali i na anonymní oznámení. „Dosud však bez výsledku, a tak případ pátrání po vrahovi stále pokračuje. I po deseti letech se může objevit nový svědek s maličkostí, která by posunula vyšetřování správným směrem,“ dodal Matzner.

Osudné noci byla Soňa Illeová na podnikovém vánočním večírku a pak navštívila diskotéku Paradise Club. Soňu naposledy viděli okolo druhé hodiny nad ránem venku před klubem posedávat na chodníku. Podle nedoložených informací mohla také ještě popojít do parčíku kousek nad diskotékou. Na diskotéce nechala kabát i kabelku s doklady a mobilním telefonem. Před klubem či v jeho okolí mohla potkat nějakého známého či nasednout k někomu do vozidla.

Když Soňa nepřišla domů a nikdo o ní neměl žádné zprávy, rodina ráno kontaktovala policii. Po Soně bylo vyhlášeno pátrání, ale bez jakéhokoliv úspěchu či poznatku k jejímu dalšímu pohybu. „Sonino tělo našli až 1. března 2009 rybáři v řece Nežárce, asi 20 kilometrů od Jindřichova Hradce. Byla nahá a ruce měla svázané páskou. Případ pohřešování se tak stal závažným případem vraždy. Provedená soudní pitva potvrdila utopení,“ konstatoval Matzner.

Zavražděná neměla prsteny

Kriminalisté rovněž stále hledají muže, který se objevil na pohřbu Soni Illeové. Nemusí mít nutně něco společného s vraždou, policie ho hledá zejména kvůli svědecké výpovědi, protože o něm není nic známo. Muže zachytily bezpečnostní kamery. „Totožnost muže, který byl na pohřbu, je dosud neznámá. Proto stále platí policejní výzva ke zjištění totožnosti muže na fotografii,” uvedl mluvčí. [celá zpráva]

Matzner také připomněl, že při ohledání těla kriminalisté zjistili, že žena neměla na rukou své prsteny. „Neobjevily se ani během vyšetřování. Možná kolují po bazarech či zastavárnách. Zvlášť prsten s modrým kamenem by někdo mohl poznat nebo si na něj vzpomenout,“ dodal Matzner.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám