Hlavní obsah

Jihočeský policista obviněný z mučení recidivisty spáchal sebevraždu

– České Budějovice
Novinky, kub

Jeden ze dvou kriminalistů z Českých Budějovic, které letos na podzim obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) z mučení 32letého Roma při výslechu, spáchal sebevraždu. Podle informací médií se muž zastřelil v den, kdy byl znovu vyslýchán příslušníky inspekce, kteří mu sdělili, že rozšířili jeho trestní stíhání o další podezření.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Informaci o úmrtí policisty, na které upozornil jihočeský Deník, potvrdila Novinkám v pondělí mluvčí policie Lenka Krausová. „V minulém týdnu jsme přišli tragicky o jednoho z kolegů. Je to bolestná událost pro rodinu i pro kolegy, neradi bychom proto tento případ jakkoliv komentovali,“ sdělila mluvčí s tím, že k úmrtí došlo bez cizího zavinění.

GIBS dva policisty obvinila v září, podezírá je z toho, že při výslechu bili 32letého Roma a údajně ho donutili, aby se přiznal k něčemu, co neudělal. Stíhání se týká trestných činů mučení a jiné nelidské a kruté zacházení, za což hrozí dva až osm let vězení. Podle dřívějšího vyjádření inspekce muži zákona na služebně údajně nejdřív vyvíjeli na zadrženého nátlak a nadávali mu, pak dostal i ránu otevřenou dlaní. [celá zpráva]

Policista se podle tvrzení Deníku zastřelil minulý týden na své chatě, v den, kdy byl znovu u výslechu na inspekci, která mu sdělila další obvinění.

Zneužití pravomoci a vydírání

Rozšíření trestního stíhání potvrdila Novinkám mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. „Policista byl již od září trestně stíhán, následně byl v rámci policie postaven mimo službu a ve středu si v odpoledních hodinách převzal na pracovišti GIBS usnesení o rozšíření trestního stíhání pro další trestnou činnost - zneužití pravomoci úřední osoby a vydírání, a to za přítomnosti obhájce, se kterým po převzetí odešel. Převzetí usnesení proběhlo standardně, bez zadržení a jakéhokoliv omezení,” popsala mluvčí.

„Ze zjištěných skutečností v tuto chvíli není důvod zahajovat vnitřní šetření. Nedisponujeme žádnými informacemi, které by nasvědčovaly tomu, že naši příslušníci nějakým způsobem pochybili,” dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám