Hlavní obsah

Za ubodání otce 11,5 roku za mřížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šestadvacetiletý drogově závislý Jan Lukas půjde za vraždu vlastního otce na 11,5 roku do věznice s ostrahou. Rozhodl o tom pražský vrchní soud, který ve středu obžalovanému snížil původní trest o 2,5 roku a zařadil ho také do mírnější věznice.

Článek

Obžalovaný ve středu přiznal svou vinu a činu litoval, ačkoliv u prvního soudu loni v prosinci se choval naprosto opačně a tvrdil, že o ničem neví. "Otce jsem měl velmi rád. Až ve vězení mi došlo, co jsem udělal, a chci podstoupit ústavní léčbu," navrhl. Požádal také o snížení trestu a zařazení do mírnější věznice než se zvýšenou ostrahou. Senát mu vyhověl, trest snížil a odpyká si ho pouze ve věznici s ostrahou.

"Trest udělený krajským soudem byl nepřiměřeně přísný, obžalovaný nebyl do doby svého činu trestán a v mírnější věznici má větší šanci na nápravu," uvedl předseda soudu Jiří Lněnička.

Návrhu na ústavní léčbu však nevyhověl. "Souhlasíme s tím, že léčení by obžalovanému prospělo, ale měl ho nařídit krajský soud. My bychom tímto nařízením zhoršili z trestního hlediska postavení pana Lukase, což podle zákona nelze," dodal soudce.

Bodal pod vlivem drog

Lukas zabil svého otce 52 ranami nožem 26. dubna 2004. "Byl jsem ten den pod vlivem konopí," vypověděl už dříve odsouzený, který kouří marihuanu od svých 15 let.  Svědkem napadení byla dcera nové otcovy manželky, která po otevření dveří do obýváku uviděla zakrváceného otce a do jeho těla bodajícího Lukase.

"S mámou a bráchou jsme pak utekli z bytu a zavolali policii. Jsem přesvědčena, že nás chtěl zabít všechny," řekla dívka, která se po činu zhroutila a má stále psychické problémy.

Že býval pod vlivem drog agresivní a že se ho báli, potvrdili i Lukasovi příbuzní. Napadal i svoji bývalou ženu, s níž má dítě. Nezastavil se ani před policisty a vězeňskou službou. Podle názoru soudu obžalovaný přišel do bytu již s úmyslem otce zabít. Nasvědčuje tomu to, že když se zavřel s otcem v obývacím pokoji, během několika vteřin zaútočil.

Reklama

Související témata:

Související články

50 ranami ubodal otce, ale nevzpomíná si

Až patnáctiletý trest hrozí Janu Lukasovi (26) z Plzně, který se začal v pondělí před Krajským soudem v Plzni zpovídat z vraždy svého otce (50). Obžalovaný,...

Výběr článků

Načítám