Hlavní obsah

Mosteckou uhelnou jsme netunelovali, ale zachránili, hájí se obžalovaní exmanažeři

– Praha
Právo, Matěj Říha

Výpověďmi obžalovaných v úterý pokračuje druhým dnem u pražského městského soudu projednávání kauzy údajného tunelování a podvodného nákupu státního podílu akcií Mostecké uhelné společnosti (MUS). Manažeři, kteří se kolem podniku pohybovali, vinu odmítají.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Bývalý manažer Mostecké uhelné společnosti (MUS) Antonio Koláček

Článek

Obžaloba viní Antonia Koláčka, Jiřího Diviše, Petra Krase, Oldřicha Klimeckého a Marka Čmejlu z toho, že ovládli MUS jejími vlastními penězi a podvedli stát, který byl na konci devadesátých let minoritním akcionářem. Česku údajně způsobili škodu nejméně 3,2 miliardy korun tím, že odkoupili 46procentní balík státních akcií pod cenou.

Před soudem v úterý vypovídal Diviš, který působil v dozorčí radě MUS. Odmítl, že by spáchal jakýkoliv trestný čin.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Antonín Koláček, Jiří Diviš, Petr Kraus, Oldřich Klimecký, Marek Čmejla, Robert Sýkora

„Jsem již podruhé souzen pro stejné skutky, které nejsou a nemohou být trestnými činy a nestaly se tak, jak je popisuje obžaloba,“ řekl Diviš, který byl kvůli MUS uznán vinným soudy ve Švýcarsku. O trestu pro něj ale tamější justice ještě nerozhodla.

Obžaloba o manažerech tvrdí, že v různých zahraničních zemích vytvořili složitou strukturu firem, přes které následně odtékaly peníze z MUS. Z těch pak údajně nakoupili státní balík akcií, které vláda Miloše Zemana prodala za 650 milionů korun.

Chybná interpretace

Podle Diviše ale obžaloba špatně interpretuje tehdejší události. MUS podle něj tunelovaná nebyla.

Diviš také řekl, že se z minulosti znal s miliardářem Lubošem Měkotou, který původně figuroval mezi obviněnými. V roce 2013 ale zemřel po náhlé srdeční příhodě, kterou utrpěl na golfovém hřišti. Měkotovi, Koláčkovi a Klimeckému také spravoval obchodní společnost Investenergy ve Švýcarsku. Ta nakonec minoritní podíl akcií koupila.

Foto: Petr Horník, Právo

Soud začal projednávat kauzu údajného tunelování a podvodného ovládnutí Mostecké uhelné společnosti. Na snímku obžalovaný Antonio Koláček

„Všechno jsem dělal podle pokynů. Žádný z nich z hlediska švýcarského práva nebyl protizákonný,“ řekl Diviš.

Trojici někdejších vrcholných manažerů MUS označil za zachránce těžební společnosti. „Ze socialistického podniku vznikla moderní a prosperující společnost, a to za situace, kdy stát neměl zájem podporovat uhelný průmysl a činil kroky vedoucí k poškození MUS,“ prohlásil Diviš.

Obžalobu odmítl také Kraus, který podotkl, že do roku 2011 nikdo neevidoval žádnou škodu. Zdůraznil také, že vláda neměla povinnost svůj menšinový podíl prodávat. „Vláda se potřebovala zbavit horké brambory, takhle jsem to vnímal,“ řekl v úvodu svého proslovu Kraus.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám