Hlavní obsah

Bývalý policista Kadlec nakonec za nabouraná auta doplatí 400 tisíc

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Někdejší policista a pedagog policejní akademie Karel Kadlec, proslavený svými eskapádami, během nichž pod vlivem alkoholu naboural desítky aut, se v úterý dohodl s Českou kanceláří pojistitelů na zaplacení téměř čtyř set tisíc korun. Kadlec se původně částku zdráhal zaplatit.

Bývalý policista Karel Kadlec u souduVideo: Novinky

 
Článek

Kadlec původně považoval některé vyčíslené položky za sporné. Nakonec se ale dohodl na smíru. „Přistoupili jsme na smírný návrh žalobce a dohodli se, že bude zaplacena jistina ve výši 391 tisíc plus 15 tisíc jako náklady řízení,“ uvedl Kadlecův právní zástupce s tím, že by jeho klient chtěl „restartovat svůj život“.

Podle soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 Markéty Jiráskové tak nic nebránilo schválení smíru.

„Nejsem typ člověka, který by se vzdával bez boje, zároveň nestojím o jakési Pyrrhovo vítězství. Mým cílem, pokud mám začít znovu a od nuly, není strávit šest let u soudu,“ komentoval smírné uzavření sporu Kadlec.

Kadlec naboural na jaře 2016 na pražských Vinohradech na čtyřiadvacet aut. V krvi měl tehdy až 1,84 promile alkoholu, který údajně kombinoval s léky. Od soudu za to vyfasoval podmínku a zákaz řízení. Svým karambolem způsobil škodu 1,7 milionu korun. Soud mu nařídil zaplatit zhruba 1,3 milionu.

Svědkyně natočila nehodu, při které řidič postupně naboural dvě desítky aut. Archivní videoVideo: Novinky

Se zbylými čtyřmi sty tisíci odkázal soud poškozené na občanskoprávní spor. Kadlec s ním původně nesouhlasil. Bránil se proti němu například i argumentem, že některá z aut neměla ani parkovací karty, a neměla tam tak co stát.

Neboural poprvé

Vinohradský karambol nebyl prvním Kadlecovým alkoholickým prohřeškem. V den, kdy k němu došlo, se měl zúčastnit soudního jednání ohledně své předchozí nehody z roku 2015 v pražských Nuslích. Tehdy nezvládl ubrzdit své auto a naboural do vozidla před sebou, které dávalo přednost chodcům na přechodu. Následně naboural ještě auto odtahové služby, když chtěl od kolize ujet. Za to dostal rovněž podmínku a zákaz řízení.

Na svědomí má minimálně ještě další nehodu, také z roku 2016, kdy rovněž na Vinohradech naboural dvě zaparkovaná auta. Dechovou i krevní zkoušku na místě odmítl s tím, že „nemá důvěru v orgány činné v trestním řízení“. Kadlec za to dostal pokutu a zákaz řízení.

Kadlece kvůli jeho alkoholickým jízdám předloni v dubnu tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec z řad policie propustil bez nároku na výsluhy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám