Hlavní obsah

Vitásková dostala podmínku kvůli jmenování Vesecké

– Jihlava • Aktualizováno
Právo, pch

Dvouletý trest s odkladem na dva a půl roku: tak zní středeční verdikt jihlavského okresního soudu nad bývalou předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou kvůli jmenování bývalé vrchní žalobkyně Renáty Vesecké do funkce místopředsedkyně ERÚ. Podle soudu Vesecká neměla zákonem požadovanou kvalifikaci. Obhájce Vitáskové ještě v soudní síni oznámil, že se odvolá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

V kauze z roku 2014, jejíž projednávání zbrzdily další soudy, obvinil žalobce Kamil Špelda Alenu Vitáskovou ze zneužití pravomoci úřední osoby. Měla účelově vytvořit nové systemizované místo a v rozporu s energetickým zákonem ho obsadit Renátou Veseckou.

Podle žalobce by kvůli tomu některá rozhodnutí z té doby mohla být zpochybněna. Aleně Vitáskové navrhl umístění ve věznici s ostrahou po dobu 42 měsíců.

Obhájce obžalované Tomáš Gřivna naproti tomu uvedl, že Vitásková si nemohla na rozdíl od soudu ověřit, zda Vesecká splňuje podmínky pro pozici v úřadě, a mohla se spolehnout pouze na její tvrzení. „Nemohla si ani ověřit věci uvedené v životopise,“ uvedl Gřivna s tím, že soud musel žádat kvůli výpovědi Vesecké ministerstvo spravedlnosti i státní zastupitelství o zproštění mlčenlivosti.

Podle něj chtěla Vitásková úřadu pomoci, postavit ho na nohy. „Prezident republiky měl možnost Vitáskovou odvolat, ale nejenže to neudělal; udělil jí státní vyznamenání,“ připomněl obhájce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Udílení státních vyznamenání 28. října. Na snímku Alena Vitásková přebírá cenu.

Předseda senátu Zdeněk Chalupa dal v rozsudku žalobci zapravdu jen zčásti: důkazy potvrdily, že místo nově zřízené nebylo. Rozpor s energetickým zákonem, totiž nesplnění požadované kvalifikace, ale soud potvrdil. Vhodný kandidát na pozici totiž musel mít mj. sedmiletou praxi v oboru energetika, z toho aspoň tři roky v řídící funkci.

„Osoba musí být zkušená a odborně fundovaná nikoli v oblasti práva, ale v oblasti energetiky,“ sdělil soudce Chalupa na základě přednesené argumentace, proč Vesecká nemohla splňovat kvalifikační předpoklady.

Podle něj si přitom Vitásková musela být vědoma neudržitelnosti Vesecké na dané pozici, protože ji odvolala z této funkce den před účinností novelizace energetického zákona, kdy ji svěřila pozicí ředitelky sekce s platem o několik tisíc korun nižším.

Soudce Chalupa ve zdůvodnění rozsudku připomněl, že vzhledem k zániku funkce předsedkyně ERÚ už není možné odvolání Vitáskové prezidentem republiky.

„Špatný příklad, který obžalovaná dala, není možné bagatelizovat a je nezbytné vyvodit trestně právní odpovědnost,“ uvedl soudce s tím, že jedině tehdy, kdy budou dodržovat zákony státní úřady, budou je dodržovat i občané.

Obhajoba ještě v soudní síni oznámila, že se odvolá po doručení rozsudku v písemné podobě. Případ tak zřejmě zamíří ke krajskému soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám