Hlavní obsah

Trest za prošustrované miliony pro kočky soud potvrdil

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podmínka, zákaz činnosti ve vedení spolků a povinnost zaplatit škodu více než dva miliony korun. To je definitivní trest pro bývalou šéfku spolku Kočka mezi lidmi Annu Havlíčkovou za prošustrované dědictví v hodnotě několika milionů korun, které organizace pečující o zatoulané a nechtěné kočky získala v minulosti od štědré mecenášky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Bývalá předsedkyně kočičího spolku Anna Havlíčková u soudu

Článek

Krajský soud v Plzni v pondělí zamítl odvolání Havlíčkové proti rozsudku okresního soudu z letošního května, který pětašedesátiletou právničku plzeňské fakultní nemocnice uznal vinnou z úmyslně spáchaného přečinu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Verdikt je tak pravomocný.

Na celý případ před čtyřmi lety upozornilo Právo a odstartovalo tím policejní vyšetřování, které skončilo podanou obžalobou.

Šlo především o značně nevýhodný prodej domu v nejatraktivnější a nejdražší bytové zóně v Plzni, který kočičí spolek zdědil společně s Ligou na ochranu zvířat v roce 2010 po smrti známé profesorky mikrobiologie a milovnice zvířat Aleny Tomšíkové.

Podle znaleckého posudku byla hodnota nemovitosti vyčíslena na šest milionů korun. Havlíčková nejdříve odkoupila od Ligy na ochranu zvířat její poloviční podíl za tři miliony a obratem pak celou nemovitost prodala podnikateli Jiřímu Dobrému za 3,8 milionu korun, přičemž kočičí spolek získal jen 800 tisíc korun. Dobrý pak dům prodal a nový kupec za něj zaplatil osm milionů.

Změnila stanovy spolku

„Obžalovaná si musela být vědoma toho, že prodává majetek pod nižší cenou, než byla jeho skutečná hodnota,“ upozornila předsedkyně senátu v odůvodnění rozsudku. Po prodeji domu přibyl Havlíčkové na soukromém kontě od Dobrého milion korun.

Podle státního zástupce Havlíčková před prodejem účelově nechala změnit stanovy kočičího spolku tak, aby byla jediným statutárním zástupcem a mohla samostatně nakládat s jeho majetkem. Dům po Tomšíkové pak prodala za zády členek spolku.

„Věřili jsme tomu, že jako právnička se postará i o to dědictví ve prospěch spolku,“ prohlásila tehdejší místopředsedkyně spolku Helena Straková s tím, že podrobnosti o prodeji domu včetně informací o další nemovitosti, finanční hotovosti a cenných obrazech, které Tomšíková spolku dále odkázala, se poprvé dozvěděla až od reportéra Práva. „Byla jsem z toho hodně překvapená,“ dodala.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Dům na snímku je podle předsedkyně spolku barabizna, kterou za odhadní cenu nechtěl nikdo koupit

Sama Havlíčková odmítla vypovídat. „Neudělala jsem nic, co by kočky poškodilo. Byla jsem ta, která spolek zakládala a dělala pro něj maximum,“ prohlásila u soudu.

Jak se k celému případu postaví zaměstnavatel Havlíčkové, není zatím jasné. „Vedení nemocnice zatím nezná plné znění pravomocného rozsudku. Z dostupných informací ale vyplývá, že naše zaměstnankyně nebyla odsouzena v souvislosti s výkonem povolání. V současnosti nemůžeme předjímat jakékoli personální změny,“ reagovala mluvčí fakultní nemocnice Gabriela Levorová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám