Hlavní obsah

Žalobce žádá pro Vitáskovou za jmenování Vesecké do funkce 3,5 roku vězení

– Jihlava
Právo, pch

Státní zástupce Kamil Špelda navrhl 3,5 roku vězení pro bývalou šéfku Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou za porušení zákona při jmenování Renáty Vesecké do funkce místopředsedkyně úřadu. Obhájce požaduje zproštění obžaloby. Předseda senátu jihlavského okresního soudu Zdeněk Chalupa nakonec soud odročil na příští týden, kdy by měl padnout rozsudek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

Vitásková se z hlavního líčení omluvila ze zdravotních důvodů a soud jeho konání v její nepřítomnosti akceptoval.

Obžaloba tvrdí, že Vitásková na podzim 2014 obsadila v rozporu s energetickým zákonem post místopředsedkyně ERÚ Renátou Veseckou, která nesplňovala zákonnou podmínku sedmileté praxe v oboru. Jak žalobce také upozornil, některá rozhodnutí z té doby by mohla být zpochybněna. Aleně Vitáskové navrhl umístění ve věznici s ostrahou po dobu 42 měsíců.

Obhájce obžalované Tomáš Gřivna uvedl, že Vitásková si nemohla na rozdíl od soudu ověřit, zda Vesecká splňuje podmínky pro pozici v úřadě, a mohla se spolehnout pouze na její tvrzení. „Nemohla si ani ověřit věci uvedené v životopise,“ připomněl Gřivna s tím, že soud musel žádat kvůli výpovědi Vesecké ministerstvo spravedlnosti i státní zastupitelství o zproštění mlčenlivosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Podle něj chtěla Vitásková úřadu pomoci, postavit ho na nohy. „Prezident republiky měl možnost Vitáskovou odvolat, ale nejenže to neudělal; udělil jí státní vyznamenání,“ zdůraznil obhájce.

Předseda senátu poté konstatoval, že v závěrečných řečech zazněly nové argumenty, s nimiž se soud musí vypořádat. Rozhodnutí tak odročil na 21. listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám