Hlavní obsah

Místo Chuchle chce Hradčany. Restituent žádá po státu náhradu pozemků

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Miroslav Holeček, jehož rodina přišla v 50. a 70. letech o pozemky ve Velké Chuchli v Praze, se domáhá po státu náhrady. A ne ledajaké, jako kompenzaci si vybral státní pozemky na pražských Hradčanech a v Krkonoších. Jeho žalobu začal v pátek projednávat Obvodní soud pro Prahu 1.

Foto: Mapy.cz

Požadované pozemky na pražských Hradčanech

Článek

Holeček se domáhá náhrady za pozemky pod dostihovým závodištěm ve Velké Chuchli, které jeho rodině komunisté částečně sebrali v padesátých letech a částečně je donutili prodat o dvacet let později.

Podle Lidových novin, které na případ před rokem upozornily, vyčíslil stát restituční nároky na necelých 220 tisíc korun. S tím ale Holečkova rodina nesouhlasí a nechala si vypracovat svůj znalecký posudek. Podle něj a vyhlášky ministerstva financí mají pozemky cenu 8,6 milionu korun, tržní hodnota je ale podle znalce vyšší než 117 milionu.

Holeček se při výběru pozemků ve státní správě držel pokud možno charakteru zabraných parcel. Pozemky, které si vybral jako náhradu, se nacházejí mezi Jelení a Patočkovou ulicí. Pod částí z nich vede tunel Blanka.

Nedůvodná žaloba

Jednání bude pokračovat v březnu, soudkyně Eva Šnajdaufová nicméně v souladu s žalovaným Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkoprávních (ÚZSVM) a ministerstvem obrany (které některé z požadovaných pozemků má ve správě) předeslala žalobci svůj právní názor.

„Soud má za to, že žaloba je nedůvodná, jelikož žalobce označil jako žalovaného ÚZSVM,“ uvedla soudkyně s tím, že restituce vypořádává Státní pozemkový úřad. „Není tam pasívní legitimace, není možné zaměňovat organizační složky státu,“ podotkla Šnajdaufová.

Konkrétně jde o pozemky na pražských Hradčanech a ve Špindlerově mlýně. Na pražských parcelách chce Holeček podle svého právního zástupce vybudovat ovocný sad a památník obětem komunismu. Zástupce ministerstva obrany, které má pozemek ve správě, prohlásil, že jde o objekty důležité pro obranu státu.

„Ministerstvo obrany má velmi vážný zájem na tom, aby tam bylo zřízeno cvičiště hradní stráže, takže budoucí využití restituenty je irelevantní,“ prohlásil Vlasák.

Především ale rovněž upozornil na špatně podanou žalobu. „Žalobce se domáhá něčeho, na co nemá nárok, žádá převod pozemků po organizační složce, která k tomu není kompetentní,“ řekl Vlasák a navrhl soudu žalobu zamítnout.

Podobně se vyjádřila i právní zástupkyně společnosti, která provozuje areál na pozemcích ve Špindlerově Mlýně.

V žalobě Holeček uvedl, že ÚZSVM žaluje proto, že v nabídce SPÚ nenalezl pozemky, které by odpovídaly pozemkům zabraným.

Reklama

Výběr článků

Načítám