Hlavní obsah

Úředník osvobozený v kauze ProMoPro žádá od státu odškodné 4,7 milionu

– Praha
Novinky, bad

Právník David Mlíčko žádá po České republice skoro 4,7 milionu korun jako náhradu nemajetkové újmy za své trestní stíhání v kauze ProMoPro. V té ho spolu s dalšími dvěma úředníky soudy v minulosti zprostily obžaloby. Mlíčko vypovídal ve čtvrtek před Obvodním soudem pro Prahu 2, který jeho žalobu projednává.

Foto: Petr Horník, Právo

David Mlíčko (druhý zprava) při hlavním líčení v kauze ProMoPro, ve které byl zproštěn obžaloby.

Článek

Mlíčka spolu s šéfkou sekce pro předsednictví ČR v Radě EU Janou Hendrichovou a ředitelem odboru logistiky a organizace na Úřadu vlády Radovanem Karlíkem vinil v kauze ProMoPro žalobce z toho, že měli bezdůvodně vyloučit z výběrového řízení všechny uchazeče kromě ProMoPra. Za to jim hrozilo až deset let vězení.

Podle soudu se ale trojice ničeho takového vědomě nedopustila a všichni byli osvobozeni.

„Touto trestní kauzou jsem byl uvržen do značného osamění,“ uvádí v žalobě na stát bývalý ředitel odboru veřejných zakázek Mlíčko. Podle svých slov i dalších svědků kvůli trestnímu stíhání přišel o známé, narušilo mu to partnerský vztah. „Mělo to dopad i do vztahu s manželkou a s rodiči, kteří vychovali čestného člověka,“ uvedl například Mlíčkův známý ze studií. „Někteří lidé s ním přerušili a ochladili vztahy,“ dodal.

Mlíčko zároveň podotkl, že přestal mít chuť se s lidmi stýkat. Nemohl prý snášet jejich neustálé otázky ohledně ProMoPra. „Od doby, kdy kauza vypukla v médiích, tak neuběhl den, kdy bych si neříkal, co jsem tehdy dělal a jak bych to byl dělal dneska,“ uvedl Mlíčko u soudu.

Spoluobžalované soud odškodné přiznal

Ministerstvo spravedlnosti už v minulosti Mlíčkovi vyplatilo šedesátitisícové odškodné. Jeho spoluobžalované Hendrichové v říjnu Obvodní soud pro Prahu 2 přiznal více než půl milionu korun [celá zpráva]. Hendrichová žádá zhruba o čtyři sta tisíc více. Třetí z osvobozených úředníků, Karlík, požaduje skoro 6,5 milionu, projednání jeho žaloby ještě nebylo nařízeno.

Projednávání Mlíčkovy žaloby bude pokračovat v lednu čtením listinných důkazů.

Firma ProMoPro zajišťovala audiovizuální techniku pro konference během českého předsednictví EU v roce 2009. Zakázku ovšem dostala bez výběrového řízení a Úřad vlády jí za služby zaplatil více než 500 milionů korun. Úřad ale dostal za předraženou zakázku v roce 2016 pokutu ve výši 550 milionů. Česká republika proto žádala po obžalovaných celkem 938 milionů korun.

Majitel ProMoPra Jaroslav Veselý, jeho hlavní subdodavatel Vlastimil Maxa a dalších sedm jednatelů subdodavatelských firem se dopustili podvodu tím, že účtovali činnosti, ke kterým buď vůbec nedošlo, nebo s předsednictvím nesouvisely.

Soudy kauzu uzavřely loni v lednu, kdy odvolací soud potvrdil zprošťující verdikt nad třemi úředníky. Naopak Veselý si odpykává devítiletý trest, stejně jako Maxa. Ostatní subdodavatelé dostali tresty od podmínky po šest let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám