Hlavní obsah

Policie zadržela na pražském letišti ukrajinského poslance, platil falešnými eury

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie zadržela v pondělí na pražském letišti ukrajinského poslance Andrije Lozového, když se pokoušel platit falešnými eury. Informaci potvrdila pražská policie. Když prodavačka v obchodě na letišti zjistila, že bankovky nejsou pravé, nechal muž zboží i peníze ležet u pokladny a odešel. Policie ho pak našla v letadle do Kyjeva.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Poslance nakonec policie propustila, bankovky prý dostal v ukrajinské směnárně, a vše nasvědčuje tomu, že se stal obětí podvodu.

Poslance zadržela cizinecká policie, pod kterou letiště spadá. Podle její mluvčí Kateřiny Rendlové muž nakupoval v jednom z obchodů v terminálu letiště před odletem do Kyjeva. Prodavačka při kontrole jeho bankovky v hodnotě 200 eur zjistila, že není pravá. Muž nechal na pultu zboží i peníze a odešel pryč.

Prodavačka zavolala policii, která poslance díky popisu a pomocí kamerových záznamů krátce nato vypátrala. „Seděl již v letadle do Kyjeva,“ popsala Novinkám Rendlová.

Policie poslance z letounu vyvedla do své služebny, kde se prokázal diplomatickým pasem a dalším průkazem. „Policisté prověřili, že muž na území ČR žádnou diplomatickou činnost nevykonává. Poslaneckou imunitu požívá pouze na území Ukrajiny,“ dodala Rendlová.

Zadržený podle svých slov neměl tušení, že má v peněžence falešné peníze. Bankovky prý pořídil jeho asistent na Ukrajině před odletem do Česka. „Státní zástupce rozhodl o jeho propuštění,“ dodala Rendlová.

Pachatel neznámý

Případ si pak převzalo oddělení hospodářské kriminality pražské policie. „Zajistili jsme bankovky, které nebyly pravé,” sdělil Novinkám mluvčí policie Tomáš Hulan.

Kriminalisté případ vyšetřují pro podezření z trestného činu padělání a pozměnění peněz, přičemž prověřování je vedeno proti neznámému pachateli. Důvodem je podle Hulana fakt, že muž dostatečně vysvětlil, kde k bankovkám přišel, a nic nenasvědčuje tomu, že by mohl být pachatelem.

Na ulici lepší kurzy pro směnu peněz

O zadržení poslance radikální strany Andrija Lozového informoval ukrajinská média šéf partaje Oleh Ljaško.

Ljaško napsal na svém facebookovém profilu: „Jak řekl Andrij, se kterým jsem právě mluvil, kupoval na letišti dárek mámě, ale eura, kterými chtěl platit, se ukázala být falešná. Lozovyj je ´vyměnil´ v jedné kyjevské směnárně. Podvodníka už hledá policie, protože ´směnárník´ zmizel.”

Na Ukrajině je běžné, že kromě oficiálních směnáren se vyměňují valuty na ulici, kde bývají kurzy lepší.

Opoziční Radikální strana je populistická a její šéf je známý různými excesy včetně fyzického napadení jiného poslance.

Reklama

Výběr článků

Načítám