Hlavní obsah

Soud odmítl návrh na obnovu procesu v kauze Oleo Chemical

Právo, Radim Vaculík, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražský městský soud v úterý zamítl návrh na znovuotevření kauzy údajného tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Verdikt není pravomocný. Návrh ještě bude přezkoumávat odvolací soud. V kauze byli loni v únoru odsouzeni bývalí majitelé firmy Michal Urbánek a Kamil Jirounek k třem rokům vězení za to, že před deseti lety vyvedli z firmy dvacet milionů korun přes nastrčenou poradenskou firmu. Část peněz pak údajně skončila na účtech Ivo Rittiga.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Státní zástupce Adam Borgula

Článek

Ve stejném procesu však soud zprostil obžaloby z praní špinavých peněz Rittigovy právníky Davida Michala a Karolínu Babákovou, účetní Janu Šádkovou a spolupracujícího obviněného Jaroslava Kubisku.

Proti nim chtěl v úterý státní zástupce Adam Borgula proces obnovit. Předložil totiž nové důkazy v podobě odposlechů z kanceláře právníka Michala a stoh dokumentů, které dorazily na základě právní pomoci z Kypru.

Borgula byl přesvědčen o tom, že tyto důkazy mohou ovlivnit rozhodnutí o vině, kterou dříve soud u čtyř výše zmíněných neshledal. Klíčové byly pro státního zástupce hlavně odposlechy, které policie do advokátní kanceláře nasadila v roce 2015 při vyšetřování jiné kauzy. Proces Oleo tehdy již běžel u soudu.

Bifloval, jak v kauze vypovídat

Z odposlechů vyplynulo, že advokát učil majitele poradenské firmy Cokeville Assets a dalšího obžalovaného Petera Kmetě, jak má vypovídat. Z jejich rozhovorů bylo zřejmé, že Kmeť není zcela v obraze, když potřeboval od Michala popsat třeba tok peněz nebo služby, které pro Oleo údajně dělal.

Při výpovědi před soudem přitom Kmeť tvrdil, že Oleu radil se záměrem vyrábět biopaliva. Odposlechy a jeho následná výpověď před soudem podle státního zástupce dokazují, že celou obhajobu v kauze vymyslel a řídil Michal tak, aby byly co nejvíc zastřené finanční transakce, z nichž končily peníze u Rittiga.

„Nové důkazy jasně ukázaly, že Kmeť o ničem nevěděl. Jen všechno bifloval, “ uvedl Borgula v závěrečném návrhu. Kmetě považuje za tzv. bílého koně, který byl do kauzy nastrčen Michalem a Babákovou. Kmeť byl v kauze pravomocně odsouzen. V současnosti si odpykává tři roky vězení.

„Odposlechům nebylo rozumět a obsahově nemohou na důkazní situaci nic změnit,“ odmítl návrh státního zástupce právník Oldřich Chudoba, který zastupoval Michala s Babákovou.

V rozhovorech koncipovali obhajobu

Soudkyně Kateřina Radkovská dala obhájcům z velké části za pravdu. Odposlechy sice považovala za nový důkaz. Podle ní ale nejde o takový důkaz, které by zvrátil celu kauzu nebo původní rozsudek.

„Byly zachyceny rozhovory mezi Peterem Kmetěm a Davidem Michalem, v kterých koncipovali plán obhajoby. Pan státní zástupce přisuzuje odposlechům význam, který odpovídá jeho vidění věci,“ shrnula Radkovská.

Podotkla také, že se obžalovaní mohou u soudu hájit různými způsoby včetně lhaní.

„Pokud se domluvili, že budou nějakým způsobem vypovídat, je to jejich věc,“ řekla Radkovská.

Samotného Rittiga se dnešní jednání soudu netýkalo. V jeho případě totiž ještě soudy nerozhodly pravomocně.

Letos v září byl zatím nepravomocně zproštěn obžaloby. Nepodařilo se totiž prokázat, že téměř pět milionů korun, za které Rittig koupil tři nemovitosti v Dubaji, pocházely z Olea. Případ ještě bude řešit odvolací soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám