Hlavní obsah

Vybrzdil na dálnici D10 auto a zabil kojence. Odsedí si definitivně 11 let

– Brno • Aktualizováno

Nejvyšší soud odmítl dovolání Martina Kostnera, kterého justice poslala na 11 let do vězení. Podle soudů vybrzdil na dálnici D10 octavii, do které pak narazil řidič audi. Po nehodě zemřel osmiměsíční chlapec, jeho rodiče se vážně zranili. Nejvyšší soud dovolání řešil bez veřejného jednání. O výsledku informovala Jitka Kubešová, mluvčí Krajského soudu v Praze, který případ řešil jako první instance.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Martin Kostner. Archivní videoVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Za obecné ohrožení původně dostal Kostner o dva roky nižší trest. Vrchní soud v Praze ale verdikt zpřísnil. Kostner, který na dálnici D10 záměrně "vybržďoval" jiný vůz a tím zapříčinil následnou kolizi, navíc po opuštění věznice nebude smět devět let řídit. Musí také zaplatit hmotnou škodu přes 1,4 miliónu korun.

Foto: Novinky

Obžalovaný Martin Kostner u odvolacího soudu

"Není to žádná dopravní nehoda. Je to kriminální trestný čin spáchaný shodou okolností na dálnici a automobilem," konstatoval letos v březnu předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek. „To, čeho se pan obžalovaný dopustil, je násilné, úmyslné, brutální jednání, kterého se dopustil s vozidlem,“ podotkl soudce. Nejvyšší soud zatím plné odůvodnění svého usnesení nezpřístupnil.

Hodil myšku

Kostner předloni před Vánocemi ve svém BMW „hodil myšku“ a vybrzdil na dálnici D10 octavii, ve které jeli dva dospělí a jejich osmiměsíční syn, v podstatě do zastavení. Tři za nimi jedoucí auta se dokázala vyhnout, v pořadí čtvrtý řidič audi to už nestihl a i přes maximální brzdění narazil zezadu zhruba v sedmdesátikilometrové rychlosti do octavie. Podle znalců neměl možnost se střetu vyhnout.

BEZ KOMENTÁŘE: Vážná nehoda tří vozidel. Archivní videoVideo: Novinky

Ženě na zadním sedadle náraz zlomil pánev a páteř, její dítě zemřelo po převozu do nemocnice kvůli vážným poraněním hlavy.

Obhajoba tvrdila, že příčinu dopravní nehody se nepodařilo jednoznačně prokázat. U odvolacího soudu navrhovala zproštění viny anebo překvalifikování na usmrcení z nedbalosti kvůli "nesprávnému řidičskému rozhodnutí".

„Předpokládal jsem, že když brzdím a brzdí i ten za mnou, tak začnou zpomalovat všichni,“ komentoval u krajského soudu situaci Kostner, který prý udělal „špatné rozhodnutí“. K předjíždění zprava se Kostner rozhodl prý proto, že ho řidič octavie údajně zpomaloval. Přibržděním chtěl Kostner prý řidiče donutit zpomalit a přejet přes pravý jízdní pruh do odstavného, že by se to „pak vyřešilo s policií nebo bez“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám