Hlavní obsah

Lobbista Horáček obviněný v kauze zakázek pro nemocnice zůstane ve vazbě

Právo, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Severočeský podnikatel a lobbista Tomáš Horáček (34), obviněný s dalšími deseti lidmi z manipulací s nemocničními zakázkami, zůstává ve vazbě. Návrhu státního zástupce, aby obviněný zůstal preventivně za mřížemi, vyhověl v úterý Obvodní soud pro Prahu 5.

Foto: Jan Menšík, Právo

Lobbista Tomáš Horáček na jednání o vazbě.

Článek

„Soud rozhodl o ponechání obviněného ve vazbě,“ řekl po zasedání dozorující státní zástupce Zdeněk Matula s tím, že právní zástupci Horáčka podali na místě stížnost. Předseda senátu Jan Novotný tak dal na návrh žalobce, podle něhož dosud nepominuly důvody vazby, tedy že by lobbista mohl pokračovat v trestné činnosti. Další vazební zasedání by se mělo konat za tři měsíce.

V kauze je spolu s Horáčkem obviněno dalších deset lidí. Mezi mini jsou například bývalá ředitelka Bulovky Andrea Vrbovská, exředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák či nástupce Vrbovské František Novák. Vrbovská byla jako jediná spolu s Horáčkem stíhána vazebně kvůli obavě z ovlivňování svědků, soud ji však na začátku prázdnin z vazby propustil. Za vydírání, podplácení a manipulaci s veřejnými zakázkami obviněným hrozí pět až dvanáct let. [celá zpráva]

Smlouvy za stovky miliónů

Ústřední postavou kauzy je podle policejního obvinění Horáček, který údajně ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích. Novák s náměstkyní Marií Nushiovou, která obviněna není, nechali údajně na pokyn Vrbovské Horáčka připravovat zadávací dokumentace zakázek na míru jím preferovaným firmám.

Policisté v kauze prověřovali například veřejné zakázky na ostrahu objektů, dodávku hygienických potřeb nebo pořízení osobních aut. Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s případem prověřuje 38 firem, které jen za poslední dva roky uzavřely se státními nemocnicemi smlouvy v hodnotě až 350 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám