Hlavní obsah

Komplic vraha rodičů ze zahrádkářské kolonie na Ústecku dostal 10 let vězení

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Komplice údajného vraha manželů ze zahrádkářské kolonie ve Střížovicích na Ústecku Jaroslava Topinku poslal ve středu Krajský soud v Ústí nad Labem na 10 let do vězení. Původně byl obžalován ze zbavení osobní svobody, soud ale jeho čin překvalifikoval na loupež. Domnělému pachateli vraždy, který po činu spáchal sebevraždu, měl kvůli penězům pomáhat svázat děti obětí. Rozsudek zatím není pravomocný, všichni si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Jaroslav Topinka u ústeckého krajského soudu

Článek

Čin se stal v noci na 8. ledna v zahrádkářské kolonii u Střížovic na Ústecku. Do domu manželů se vydal údajný vrah Miroslav Benák spolu s 54letým Topinkou, který byl jeho známým. Se zamaskovanými obličeji vnikli do domu, kde byl kromě manželů 20letý syn a dvě nezletilé dívky. Manžele a jejich tři děti měli svázat plastovými páskami na židlích. „Já jsem na to neměl, klepaly se mi ruce, prakticky svázal všechny on,“ vypověděl Topinka. Později měl místo opustit s 600 korunami, které muži v chatě našli.

Když zůstal Benák pak v chatě sám, rozpoutal masakr. Nejprve se vrhl na ženu. „Opakovanými údery vedenými zejména na její hlavu velkou silou tupým předmětem, případně kopy nebo i údery pěstí jí způsobil rozsáhlé poranění mozku, které vedlo k její smrti. Příčinou smrti bylo pohmoždění s otokem mozku při zlomeninách lebky,“ uvedl státní zástupce Vladimír Jan.

Motiv finanční

Poté začal bít do hlavy muže, kterého nakonec uškrtil. Po zavraždění manželů měl podle obžaloby dcery obětí donutit k souloži a orálnímu styku. Poté vyšel před chatu a zastřelil se.

Motiv přepadení byl zřejmě finanční. Benák měl Topinkovi říct, že muž z chaty měl dlužit osm miliónů korun. Topinka měl od něj na druhý den přislíbeno 500 tisíc korun. „Rozhodl se spáchat loupežné přepadení, aby si zajistil prostředky před svým nástupem do vězení,“ uvedl na adresu Benáka státní zástupce Jan.

Topinkovi hrozilo po překvalifikování činu na loupež 8 až 15 let vězení. Později po činu, když se z televize dozvěděl, co se v kolonii stalo, šel se sám přihlásit na policii. Vypovídal v přípravném řízení i u soudu. „Soud dospěl k závěru, že v jeho prospěch lze použít polehčující okolnost, že částečně napomohl k objasnění trestné činnosti,“ řekl předseda senátu Roman Felzmann.

Dívky dostaly odškodné

Podle soudu Topinkovi přitížila celá řada okolností, například, že čin byl plánován ze ziskuchtivosti, byl spáchán na dětech a že šlo o více trestných činů. „Je převaha přitěžujících okolností, proto trest nemůže být ukládán na samé spodní hranici,“ dodal soudce Felzmann.

Mladší z dívek trpěla po útoku posttraumatickou stresovou poruchou, ta se podle znalce rozvinula i u starší dívky. Dvě z dětí požadovaly u soudu 1,5 miliónu korun jako odškodné, soud jim přiznal po 100 tisících korunách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám