Hlavní obsah

Přítelkyni zabil 32 ranami kuchyňským nožem, dostal 18 let vězení

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvaatřicet bodnořezných ran zasadil loni v listopadu ve Dvoře Králové nad Labem své devětadvacetileté přítelkyni o 13 let starší Pavel Kohút. Krajský soud v Hradci Králové ho v pondělí uznal vinným z vraždy. Ačkoliv obžalovaný nikdy nevysvětlil, co ho k činu vedlo, ze znaleckých posudků vyplývá, že tak učinil ze strachu, že ji ztratí. Za neplacení výživného měl totiž nastoupit na několik měsíců do vězení.

Pavel Kohút u souduVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Znalecké posudky popsaly obžalovaného mimo jiné jako disociální, nezdrženlivou osobu, je nezdrženlivý, egocentrický. Netrpí ale žádnou duševní chorobou.

„Současně měl patologickou závislost na partnerkách. Svého jednání se tak dopustil z obav, že přítelkyni ztratí, v kombinaci se svou poruchou osobnosti a požíváním alkoholu,“ uvedl soudce Luboš Sovák po vynesení rozsudku. Pozůstalým by měl Kohút zaplatit na náhradě nemajetkové škody přes 3,5 miliónu korun.

Kohút podle spisu devětadvacetiletou ženu ubodal kuchyňským nožem loni v listopadu v bytě ve Dvoře Králové, v němž spolu žili. Obžalovaný se přiznal, ale na samotný vražedný útok si prý nevzpomíná. Ženu napadl kuchyňským nožem a způsobil jí 32 ran na krku, hrudníku, rukou a nohou, uvádí obžaloba.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Pavel Kohút u královéhradeckého soudu.

Kohút by měl ale podle vyneseného rozsudku strávit ve vězení 18 let. Jde o součet dvou trestů. Kromě vraždy také za loupeže a zanedbání povinné výživy. Když totiž kriminalisté porovnali genetický materiál obžalovaného se svou databází, ukázalo se, že muž měl na svědomí přepadení několika bankovních domů, k nimž došlo v letech 2007 až 2014 v Praze, Brně a v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku. Většina přepadení byla neúspěšná.

Necelých 400 tisíc korun si odnesl pouze v květnu 2009. Přepadená pokladní dodnes trpí psychickými problémy. Za loupeže byl potrestán pěti lety, za závažnější trestní čin vraždy 13 lety vězení.

„První trest (5 let) byl uložen ve vztahu k trestnímu příkazu (zanedbání povinné výživy) Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou, protože všechny skutky (loupeže) se staly před tím, než trestní příkaz byl doručen,“ vysvětlil předseda senátu Luboš Sovák.

Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na podání odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám