Hlavní obsah

Rittig je jen návnada pro média, tvrdí exředitel dopravního podniku Dvořák

– Praha
Právo, Matěj Říha

Lobbista Ivo Rittig je v kauze zakázek pražského dopravního podniku (DPP) jen návnadou pro média. U pražského městského soudu to ve středu uvedl bývalý ředitel DPP Martin Dvořák, který zakončil svojI dvoudenní výpověď.

Foto: Petr Horník, Právo

Exředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák přichází na jednání soudu.

Článek

Dvořák podle obžaloby zmanipuloval tři zakázky podniku, které se týkaly jízdenek. Podle spisu následně část peněz vyvedených z DPP skončila u něj a u Rittiga. Oba muži to odmítají.

Dvořák ve středu soudu řekl, že v zahraničí nevlastní žádný účet a není ani majitelem žádné firmy. Státní zástupce Adam Borgula přitom tvrdí, že obžalovaní vyvedené peníze legalizovali transakcemi v daňových rájích a následně peníze skončily u nich.

"Nikdy jsem nevlastnil žádnou zahraniční společnost ani účet, nikdy jsem nenavštívil žádnou zahraniční banku, nikdy jsem nevstoupil do žádné advokátní kanceláře v zahraničí, jak je mi podsouváno," řekl Dvořák.

Foto: Petr Horník, Právo

Lobbista Ivo Rittig přišel v úterý na zahájení soudního líčení

Před soudem také uvedl, že Rittiga zná přes 25 let. "Pan Rittig je jenom taková návnada pro média,“ prohlásil Dvořák. Mínil, že by Rittigovi v jeho tehdejším postavení nestálo za to jednat s někým o zakázkách na dodávku cestovních dokladů.

Celkem 17 obžalovaných

Borgula se Dvořáka ptal i na jeho matku Marii Novákovou. Ta v kauze rovněž figuruje. Podle spisu si z vytunelovaných peněz pořídila dům na Madeiře.

Dvořák uvedl, že jeho matka podniká v realitách od 90. let a byznys financuje z vlastních peněz, peněz od investorů nebo z bankovních půjček. Dům podle něj pořídila z vlastních zdrojů, které tvořily 40 procent a zbytek pak z úročené půjčky. „Nevím přesně, od koho byla, a nechci o tom mluvit,“ řekl Dvořák.

V kauze je obviněno celkem 17 lidí, dva další obvinění zemřeli ještě před začátkem hlavního líčení. Dopravní podnik má v trestním řízení pozici poškozeného, podle státního zástupce přišel trestnou činností nejméně o 457,5 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám