Hlavní obsah

Zapaloval a mlátil bezdomovce, olomoucký soud potvrdil pyrofilovi 23 let vězení

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Zapaloval na Ostravsku oděv na bezdomovcích, s nimiž na různých místech pobýval, dva další také brutálně zmlátil. Jeden člověk zemřel a druhý má doživotní následky. Na svědomí má také úvěrový podvod. Vrchní soud v Olomouci poslal v úterý Petra Kolka (20), u něhož byla diagnostikována vzácná sadistická pyrofilie, na 23 let do vězení se zvýšenou ostrahou.

Petr Kolek u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Soud tak potvrdil verdikt, který letos v srpnu vynesl Krajský soud v Ostravě, když obžalovanému uložil za majetkovou trestnou činnost a za čtyři případy podpálení oděvu bezdomovců šest let vězení, za dva další brutální fyzické útoky pak 17 let vězení. Obžalovaný se proti němu odvolal. Požadoval nižší trest.

„Jeho odvolání jsme jako nedůvodné zamítli. Podle nás jsou tresty uložené soudem prvního stupně ve výměře šesti let a sedmnácti let přiměřené,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

„I přes zahájení trestního stíhání jednání obžalovaného pokračovala a agresivita se stupňovala. Obžalovaný je navíc stíhán nejen pro násilné jednání, ale i pro majetkovou trestnou činnost. Svědčí o jeho sklonech páchat různorodé trestné činnosti,“ uvedl soudce vrchního soudu.

Nejnebezpečnější pyroman

Mladík trpí vzácným pyrofilním sadismem. Pyrofilové patří k nejnebezpečnější kategorii pyromanů pro svou nutkavou a impulzivní sexuální závislost na ohni. A ještě výjimečnější je, když si pyrofilové za svůj objekt zvolí lidské oběti.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Petr Kolek u soudu

Vrcholem rozkoše bylo podle obžaloby u Kolka to, když zapaloval lidi a z dálky sledoval, jak hoří. Jako oběti si vybíral bezdomovce, mezi kterými na různých místech pobýval od loňského jara. Dopustit se měl podle obžaloby čtyř takových žhářských útoků. Obžalovaný si vždy počkal, až některý z bezdomovců usne, a zapalovačem mu podpálil oděv. V jednom případě bezdomovci způsobil vážné popáleniny, ostatní poškození skončili jen s poškozeným oděvem.

Dvou brutálních fyzických útoků se mladík dopustil podle obžaloby loni v červnu v Horní Datyni a v Ostravě-Zábřehu. V prvním případě zcela bezdůvodně zbil a zkopal bezdomovce, který následně skončil v nemocnici. Ze svých vážných zranění se napadený léčil několik měsíců a letos v únoru zemřel v léčebně dlouhodobě nemocných na zánět plic, přičemž úmrtí mělo podle znalců souvislost právě s předchozím napadením.

Přiznal se

Další napadený bezdomovec se ze svých zranění dosud léčí. Utrpěl řadu zlomenin včetně otevřené zlomeniny čelisti i poranění mozku. Je pravděpodobné, že už nikdy nebude soběstačný. Podle znalců se rozsah zranění vymykal soudní praxi.

Obžalovaný byl shledán vinným ze spáchání trestných činů podvodu, výtržnictví, těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti a pokusu o vraždu. Ke všemu se přiznal a projevil lítost. Vrchní soud vzal podle Cika v úvahu, že Kolek činy spáchal ve věku, který je blízký věku mladistvých, že spolupracoval s orgány činnými v trestním řízení a že se k činům doznal.

„Na druhou stranu mu přitěžovalo to, že spáchal více trestných činů na více poškozených a trestným činem také spáchal neodčinitelný následek, smrt člověka. Proto jsou podle nás tresty přiměřené,“ dodal mluvčí vrchního soudu.

Již v minulosti byl Kolek souzen pro majetkovou trestnou činnost. Soud mu uložil i ochranné sexuologické léčení v ústavní formě.

Reklama

Výběr článků

Načítám