Hlavní obsah

Gang vydělal na povoleních k pobytu stovky miliónů, tvrdí policie a BIS

Novinky, kub
Praha
Aktualizováno

Kriminalisté ve spolupráci s agenty Bezpečnostní informační služby (BIS) zadrželi skupinu osmi lidí, které podezírají z nelegálního kšeftování s povoleními k pobytu v Česku pro cizince. Obvinění jsou původem z Ruska a Vietnamu. Podle vyšetřovatelů si podezřelí přišli na stovky miliónů korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Osm lidí policisté zadrželi již před měsícem, o případu informoval v úterý mluvčí  policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

„Osoby původem z Ruské federace a Vietnamské socialistické republiky jsou důvodně podezřelé z organizování trestné činnosti, která souvisí s podáváním žádostí o udělení pobytových oprávnění na území České republiky ze strany občanů Vietnamu,“ sdělil v tiskové zprávě.

Na případu pracovali detektivové společně se zpravodajci BIS, která jakožto kontrarozvědka prověřuje podezření z ohrožení bezpečnosti státu. Údajný gang podle detektivů totiž dokonce narušil činnost ministerstva zahraničí.

„Jejich neoprávněným jednáním mělo docházet k paralyzování některých způsobů umožňujících podávání žádostí o pobytová oprávnění z určitých destinací, čímž byla částečně narušena činnost ministerstva zahraničních věcí,“ uvedl Ibehej.

Podle žalobkyně z Vrchního státního zastupitelství v Praze Petry Ullrichové, která na případ dohlíží, byla paralýza způsobená nabouráváním úředních systémů. „Neoprávněně zasahovali do činnosti registračních systémů určených k podávání žádostí o povolení k pobytu,” sdělila Ullrichová.

Obvinění se týká neoprávněného přístupu k počítačovému systému, účasti na organizované zločinecké skupině a praní špinavých peněz. Soud poslal všechny podezřelé do vazby.

Výběr článků

Načítám