Hlavní obsah

Herpetolog lapil uniklou mambu do ruky během dvou sekund, policie zveřejnila video

Novinky, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lapení jedovaté mamby zelené, která uštkla majitelku v pražských Hlubočepích, trvalo jen několik sekund. Ukazuje to videozáznam pražské policie, který v sobotu zveřejnila na svém twitterovém účtu.

Odchyt mamby zelené v zahrádkářské kolonii v HlubočepíchVideo: Policie ČR

 
Článek

Ze stromu nedaleko domu ji v pátek dostal pracovník pražské zoologické zahrady. Během pár vteřin ji ale chytil přímo do ruky herpetolog Tomáš Bublík. „Když jsem přijel na místo, byl tam člověk z pražské zoo, který se ji snažil odchytit, ale evidentně nebyl zvyklý manipulovat s jedovatými hady,“ řekl Novinkám Bublík a dodal: „Přišel jsem včas. Mamba se snažila uniknout a já ji chytil během dvou sekund“.

Odpověď na otázku, proč trvalo několik dnů, než se podařilo hada odchytit, je podle Bublíka jednoduchá. Takzvané tepelné pasti, které nastražili odborníci ze zoo a měly pomoci ji chytit, nefungovaly.

Herpetolog vysvětluje, proč se mamba hledala tak dlouhoVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

„Když jsem se na žádost policie účastnil odchytu, objevil jsem takzvané tepelné pasti. Byla to na zemi nádoba s vodou. Ta byla asi původně teplá, ale v ledovém bytě vystydla. Přes ní byla hozena deka,“ popisoval herpetolog. Tvrdí, že to byl chybný postup. V centrálním kotli se sice zatopilo, ale v bytě nebyly puštěné radiátory. „Hřály se jen stoupačky. To je zásadní chyba, protože přirozeností mamby je lézt po výškách a nahřívat se. Tak se jí mohla pravděpodobně ukázat cesta ven a ona se někde na stoupačkách, kam jsme se nedostali, držela, a když se venku udělalo teplo, tak dům opustila,“ řekl Bublík.

Ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek s kritikou herpetologa nesouhlasí. Tvrdí, že pracovníci zoo situaci řešili dobře.

Odchycenou mambu odvezl herpetolog, který má pro chov podobných hadů povolení. „Teď bude mít toho hada u sebe a pokusí se ho dát dohromady,“ doplnil mluvčí. Ředitel zoo Miroslav Bobek na Twitteru uvedl, že pokud by mamba byla zahradě nabídnuta, určitě se o ni postará.

Třicetiletá žena, kterou mamba uštkla, byla zřejmě její majitelka. Žena je v nemocnici ve vážném stavu. Dostala antisérum, zůstává v umělém spánku. Okolnosti úniku smrtelně jedovatého hada policisté vyšetřují. Podle Státní veterinární správy případný chov mamby nebyl schválený.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám