Hlavní obsah

Za smrtící výbuch soudí obchodníka s plynem

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Vzduchem létaly kovové střepiny, domy se otřásaly v okruhu půl kilometru, desítky lidí hasiči evakuovali a několik ulic včetně železniční tratě muselo být uzavřeno. Tak to vypadalo loni v červnu v Plané u Mariánských Lázní při výbuchu a následném obřím požáru ve zdejším skladu technického plynu, při kterém jeden člověk uhořel. Za obecné ohrožení z nedbalosti se od čtvrtka zpovídá u tachovského okresního soudu majitel skladu a obchodník s plynem Pavel Kovařík (63).

BEZ KOMENTÁŘE: Požár skladu plynu v Plané u Mariánských lázní v červnu 2017Video: Jan Šrotýř

 
Článek

Podle státního zástupce Ondřeje Wendlera tam tehdy došlo z nezjištěných příčin k explozi nahromaděného propanbutanu při nepovoleném přepouštění z jedné nádoby do druhé, které prováděl zaměstnanec obžalovaného s jeho vědomím.

„Následně došlo k požáru a řetězovým explozím desítek plynových lahví, v důsledku čehož byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Při požáru zemřel 60letý pracovník firmy Václav U.,“ uvedl dále Wendler s tím, že obžalovaný neměl povolení k manipulaci s plyny a sklad nesplňoval podmínky pro skladování tlakových lahví s plyny. „Obžalovaný tím vydal lidi nebezpečí smrti,“ zdůraznil státní zástupce.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný Pavel Kovařík u tachovského soudu.

Kovařík před soudem jakékoliv přepouštění plynu popřel. „O ničem takovém nevím. Jen jsme prodávali. Plyn mohl unikat z lahví, které měly poškozené například těsnění ventilu. Stává se také, že při manipulaci s lahvemi dochází k nárazům a při tom se může ventil pootevřít,“ prohlásil Kovařík.

Přiznal, že objekt neměl patřičně zkolaudovaný. „Spoléhal jsem na dobrozdání hasičů, kteří tam byli na kontrole v roce 2014 a skladování plynových lahví v něm schválili. Kolaudaci jsem s časových důvodů nestihl. Myslel jsem si, že když je to provozu schopné, je kolaudace už jen administrativní krok,“ pokračoval dále Kovařík.

Poukázal také na to, že mu do skladu každých čtvrt roku docházela žena pověřená kontrolou dodržování požárních předpisů a bezpečnosti práce. „Žádné zásadní výtky neměla, jen drobnosti, jako že nám tam chybí vylepené letáčky s bezpečnostními pokyny,“ dodal obžalovaný muž.

Ani se nezeptal, jak to zvládáme, jestli něco nepotřebujeme. Manžel pro něj přitom dělal přes dvacet let
vdova po zemřelém

Při ohledání místa požáru objevili vyšetřovatelé speciální velkokapacitní nádobu, prostřednictvím které je možné plyn přepouštět. Soudní znalec potvrdil, že v době exploze byly její ventily otevřené, což ukazuje na to, že docházelo k nějaké manipulaci. „Ta nádoba se nepoužívala, byla prázdná,“ reagoval Kovařík.

Ten byl v okamžiku exploze v sousední budově. „Ozvala se rána a pak se zvednul obrovský oblak prachu. Běžel jsem ke skladu, hořelo na rampě a plameny byly i na zdi. Viděl jsem, že uvnitř leží tělo. Vzal jsem vědro s vodou a snažil se k němu prohasit cestu. Nešlo to, pak začaly bouchat lahve,“ popsal dramatické okamžiky Kovařík s tím, že sám se pak přidusil kouřem a musel být ošetřen záchranáři.

Vdova po mrtvém dělníkovi před soudem řekla, že Kovařík po té tragédii neprojevil žádnou lítost. „Ani se nezeptal, jak to zvládáme, jestli něco nepotřebujeme. Manžel pro něj přitom dělal přes dvacet let. Až měsíc před soudem přišel s tím, že nám zaplatí nějaké peníze jako odškodné,“ prohlásila žena.

Soud bude pokračovat výslechy svědků a rozsudek by měl padnout na začátku příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám