Hlavní obsah

Bývalý šéf Homolky Dbalý dostal za korupci devět let. Jeho majetek propadne státu

– Praha • Aktualizováno
Právo, Matěj Říha

Bývalý ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý si za korupci při dvou veřejných zakázkách odpyká devět let vězení. Rozhodl o tom ve středu pražský městský soud. Navíc nařídil propadnutí majetku. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dbalý u soudu v dubnu letošního roku

Článek

Státní zástupce Zdeněk Matula pro Dbalého navrhoval deset let a propadnutí majetku. Soudkyně se s obžalobou téměř ztotožnila. Dbalý by měl přijít o veškerý majetek. Než se to stane, tak musí být rozsudek pravomocný. Pak se ještě bude muset rozhodnout, o jaké konkrétní věci půjde, protože část majetku zůstane Dbalého manželce. Jisté je třeba to, že státu propadne třeba kufr plný bankovek, v němž bylo v součtu kolem 50 miliónů korun. Ten policie zabavila při vyšetřování případu.

Dbalý ani druhý obžalovaný Michal Toběrný si rozsudek nepřišli vyslechnout.

Případ se týká zakázek z roku 2009, kdy nemocnice za 146 miliónů korun zadala digitalizaci chorobopisů a koupila Leksellův gama nůž za 140 miliónů Kč. Podle obžaloby přidělili Dbalý a jeho tehdejší náměstek Toběrný zakázky firmám svých kompliců, kteří za služby zaplatili reálným dodavatelům mnohem nižší cenu.

Tím podle spisu vznikla nemocnici škoda v řádu mnoha desítek miliónů korun. Matula je navíc přesvědčen, že rozdíl mezi reálnou cenou služeb a částkou zaplacenou nemocnicí si rozdělili lékaři a šéfové nastrčených firem. Například Dbalý údajně z těchto dvou zakázek získal 28 miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Soudkyně Městského soudu v Praze Silvie Slepičková vynesla verdikt bez účasti obžalovaných

Toběrný má jít podle rozsudku na osm let do vězení a zaplatit má pět miliónů korun. Dalších pět obžalovaných má strávit ve vězení 4 až 6 let. Patří mezi ně ředitelé firem nastrčených do zakázek nebo lidé, kteří pomáhali zakázky manipulovat. V součtu mají zaplatit 7,4 miliónu korun. Soud také řekl, že všichni společně mají nemocnici zaplatit způsobenou škodu přes 61 miliónů korun.

S naprostým obdivem jsme sledovali, jak pečlivě si pan doktor záznamy vedl.
soudkyně

Obžalovanému Petru Kutilovi uložila předsedkyně senátu šest let vězení a čtyřmiliónový trest. Na stejnou dobu má jít za mříže Tomáš Kadlec, který má státu zaplatit 300 000 korun. Pavel Kocourek dostal pět let vězení a miliónový peněžitý trest, Josef Veselý čtyři roky odnětí svobody a zaplatit má 60 000 korun. Jozef Kalavský má být ve vězení pět let a uhradit peněžitý trest ve výši dvou miliónů.

Závěr soudu si nikdo z obžalovaných nepřišel poslechnout. „Celkově jsem s rozsudkem spokojen,“ komentoval rozsudek státní zástupce Zdeněk Matula. Tresty považuje za přiměřené, i když jsou poněkud mírnější, než sám navrhoval.

Rozhodnutí se naopak nelíbilo Dbalého obhájkyni Kataríně Kožiak Oboňové. Považuje ho za likvidační. „Zejména nejsem spokojena ohledně propadnutí majetku. Nestává se to často, moc takových rozsudků není,“ řekla Oboňová.  

Dbalého deníček

Soudní proces začal v lednu 2016 a zabral tak dva a tři čtvrtě roku. Všichni odsouzení vinu odmítli. Při obhajobě používali zejména argument, že se obžaloba opírá hlavně o deníček, který si psal Dbalý a který zachycuje detaily údajného korupčního jednání. Exšéf Homolky dokument označil za připravované literární dílo, v kterém se mísí realita a fikce. Soud mu ale neuvěřil. Naopak se podle něj prokázalo, že šlo o skutečné údaje, které se týkaly jeho života. „S naprostým obdivem jsme sledovali, jak pečlivě si pan doktor záznamy vedl,“ prohlásila předsedkyně trestního senátu Silvie Slepičková.

Dbalý si v diáři úplatky označoval anglicky „moo“. Soudkyně zdůraznila, že policisté u něj v počítači našli složku s fotografiemi, na nichž byly peníze pocházející z úplatků. Několik fotek ze spisu ukázala při zdůvodnění rozsudku. Na jedné z nich byl Dbalý ve spodním prádle a v igelitových rukavicích držel pytel s bankovkami. Na další měl bankovky poskládané na stole a u nich si vyfotil ceduli, kde bylo napsáno 28 miliónů.

Dbalý kvůli korupci čelí ještě dvěma dalším trestním stíháním. V dubnu začal městský soud projednávat případ týkající se smluv na poskytování právnických služeb uzavřených mezi lety 2008 a 2011. Ve třetí kauze, související mimo jiné s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie, ještě nebyla předložena obžaloba.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám