Hlavní obsah

Za zřícení střechy sportovní haly v České Třebové padly podmíněné tresty

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Orlicí
Aktualizováno

O vině statiků a konstruktérů Pavla Škorpila a Jiřího Khola za zřícení střechy sportovní haly v České Třebové ve čtvrtek rozhodl okresní soud v Ústí nad Orlicí. Oba byli odsouzeni k podmíněným dvouletým trestům a musejí nahradit statisícové škody. Škorpil má také na tři roky zakázanou činnost konstruktéra a statika.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Pavel Škorpil u soudu, Jiří Khol se vyhlášení rozsudku neúčastnil

Článek

Střecha budovy se zřítila loni 14. ledna těsně po dokončení při florbalovém zápase, všech osmdesát lidí stihlo utéct. Důvodem zřícení střechy byl podle znalce nedostatečně dimenzovaný spoj v přerušení spodního pásu střešních vazníků dlouhých 25 metrů.

„Takovou kravinu bych v životě neudělal,“ bránil se obžalovaný Škorpil. Znalec ještě ve čtvrtek při doplňující výpovědi upozornil na chyby v konstrukci jak při výpočtech, tak při výrobě vazníků. Především však u výrobce střešních vazníků chyběla jakákoliv účinná kontrola.

Zřícení střechy sportovní haly v České Třebové Video: Český Florbal

Projektovou dokumentaci konstrukce zpracoval externí projektant a statik Škorpil, posouzení statiky bylo svěřeno dalšímu externistovi Kholovi. Ve výrobní dokumentaci střešních vazníků ale byly úpravy a změny. „Ale oba byli nedílnou součástí kontroly, oba měli mít hlavní slovo,“ řekl předseda trestního senátu Richard Ander. Dodal, že uložil trest na dolní hranici.

Sportovní halu stavěla pro Pardubický kraj společnost Profistav Litomyšl, na střechu si najala jako subdodavatele firmu Cecolegno. Pardubický kraj dal halu v České Třebové na Skalce postavit za necelých 60 miliónů korun.

Škody na hale ve výši 15 miliónů byly uhrazeny z pojištění generálního dodavatele a pražské firmy Cecolegno, kterou pád střechy dostal do insolvence a krachu. Hala byla znovu otevřena přesně rok poté, co se zřítila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám