Hlavní obsah

Policie nezjistila, jak utekly šelmy na Hradecku. Trestný čin spáchán nebyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Únikem šelem z Bioparku Štít na Královéhradecku nebyl spáchán trestný čin, zjistila policie. Policisté nezjistili, jak se zvířatům podařilo utéct. Útěkem se dále zabývá Státní veterinární správa.

BEZ KOMENTÁŘE: Uspané šelmy v zooparku na HradeckuVideo: Policie ČR

 
Článek

„Prověřování úniku šelem uzavřel vyšetřovatel ve spolupráci se státním zastupitelstvím s konstatováním, že nebyla naplněna skutková podstata trestného činu obecné ohrožení ani žádného jiného trestného činu,“ informoval mluvčí policie Jan Čížkovský.

Foto: Policie ČR

Uspaní tygři v Bioparku

Během prověřování se podle něj nepodařilo prokázat ani jednu z vyšetřovacích verzí a zjistit, jak byly klece otevřeny. Jednou z nich bylo, že se zvířatům podařilo uvolnit jisticí páčku u klece. „Nicméně na podkladě zjištěných informací komisař konstatoval, že samotné opuštění klece kočkovitými šelmami bez splnění dalších podmínek nenaplňuje skutkovou podstatu trestného činu,“ vysvětlil mluvčí.

Šelmy uspali

Opatření úřadů a policie byla podle něj přijata z preventivních důvodů. Útěkem se dále zabývají inspektoři veterinární správy, kteří zjišťují, zda byl spáchán správní delikt. Již v červenci uložila veterinární správa pokutu majiteli bioparku Antonínu Hnízdilovi pokutu ve výši 30 tisíc korun. Stalo se tak na základě provedené kontroly, při níž veterináři zjistili, že nebyla dostatečně zajištěna klec proti útěku šelem. Majitelé také musí zlepšit podmínky chovu.

Policejní zásah v BioparkuVideo: Ludmila Žlábková, Právo

Zvířata žila v přepravní kleci na valníku. Utekla z ní v 16. července před 10. hodinou, tři přivolaní veterináři je kolem 12.30 hodinou najednou uspali.

Šelmy jsou vyřazenými zvířaty z jednoho cirkusu od Berlína. Do bioparku je jeho majitel přivezl před třemi měsíci a chce je odvézt do nové zoo v Istanbulu. Dosud ale nezískal od úřadů povolení k vývozu zvířat z EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám