Hlavní obsah

Obviněný muž v bankrotu zneužil doklady zákazníků a sjednal přes sto úvěrů

Právo, jr
Zlín

Jedenadvacet bankovních účtů a e-mailových adres na své a matčino jméno si založil sedmadvacetiletý muž ze Zlínska, aby sjednal 106 úvěrů na jména zákazníků obchodu, ve kterém pracoval. Matka neměla o jeho počínání ani tušení, stejně jako další dvě desítky lidí, jejichž citlivá osobní data vysál z firemního systému.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podvedení jen nevěřícně hleděli na přicházející upomínky na jejich jména sjednaných a nesplácených úvěrů. Policie muže obvinila z úvěrového podvodu, hrozí mu od dvou do osmi let vězení. „Škoda, kterou svým jednáním způsobil nebankovní společnosti, činí 224 tisíc korun,” sdělila mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková s tím, že ve stadiu pokusu je dále škoda 534 tisíc korun.

Vychytralý podvodník zneužil nejen doklady své osmašedesátileté matky, ale také osobní údaje zákazníků prodejny, kde pracoval po dobu pouhých dvou měsíců. Měl totiž přístup do databáze zákazníků a kopiím jejich občanských průkazů i dalších dokladů, které předkládali při sjednání úvěru, když kupovali zboží.

Zakládal bankovní účty a e-mail

Podle vyšetřovatelů muž zneužil nejcitlivější osobní údaje 21 nakupujících, kteří dostali úvěr od nebankovní společnosti.

„U stejné instituce se pokusil sjednat opakovaně na jména těchto zákazníků dalších 106 úvěrů ve výši dva až 20 tisíc korun. Pro tuto aktivitu založil postupně celkem 21 bankovních účtů na svoje a matčino jméno, a stejný počet e-mailových schránek, jejichž prostřednictvím s nebankovní společností komunikoval jmény zákazníků,” popsala trestnou činnost mluvčí.

Obviněný není policistům neznámý. Pro podvody prostřednictvím internetové sítě ho prověřovali už několikrát
Monika Kozumplíková, policejní mluvčí

Peníze si údajně nechával posílat na své bankovní účty, případně na matčino konto, ke kterému měl dispoziční práva. Matka ale o pohybech peněz nevěděla. Další, kdo neměl o ničem tušení, byli podvedení zákazníci. Těm mezitím chodily upomínky o neplacení úvěrů, které nesjednali. Na policii se začali obracet loni v prosinci.

Muž se k trestné činnosti podle mluvčí dostal v důsledku vlastních problémů s penězi. „Kvůli svému nadstandardnímu životnímu stylu se muž dostal do dluhové pasti a od ledna roku 2017 se nachází v insolvenčním řízení se závazky vyššími než 626 tisíc korun,” upřesnila.

„Obviněný není policistům neznámý. Pro podvody prostřednictvím internetové sítě ho prověřovali už několikrát,” dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám