Hlavní obsah

Vrchní soud Janouškovi neprominul zbytek trestu

Praha
Aktualizováno

Lobbista Roman Janoušek neuspěl se žádostí o prominutí zbytku 4,5letého trestu, který dostal za to, že v opilosti srazil autem ženu. Rozhodl o tom v úterý Vrchní soud v Praze, k němuž se Janoušek odvolával proti verdiktu pražského městského soudu. Momentálně však platí také rozhodnutí brněnského soudu, který dal lobbistovi dvouletý odklad nástupu do vězení s ohledem na jeho zdraví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek na archivní fotografii

Článek

Janoušek má problémy po prodělané operaci hlavy. Usiloval o prominutí trestu, o čemž rozhodoval už v květnu v neveřejném zasedání pražský městský soud.

„Soud ve svém rozhodnutí konstatuje, že ačkoliv se v případě odsouzeného jedná o nevyléčitelnou životu nebezpečnou nemoc, nelze s dostatečnou mírou spolehlivosti předvídat vývoj zdravotního stavu odsouzeného a soud zde stále spatřuje určitou možnost, že by odsouzený mohl pokračovat ve výkonu trestu odnětí svobody, byť za výrazně ztížených podmínek,“ uvedla tehdy mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Lobbista v roce 2012 úmyslně srazil autem ženu v pražské Michli. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec dostal 4,5 roku za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky.

Trest nastoupil v listopadu 2014. V brněnské věznici zůstal do března 2016, poté byl dočasně propuštěn na svobodu. Brněnský krajský soud loni v listopadu zamítl Janouškovu další žádost o přerušení trestu. Zároveň ale uvedl, že zdravotní prognóza nepředpokládá zlepšení a Janoušek by měl situaci řešit žádostí o upuštění od zbytku trestu.

Soudní tahanice

Janoušek se v určeném termínu do věznice nevrátil. Jeho advokát podal v Praze žádost o odpuštění zbylého trestu, pražský soud ale celý spis následně zaslal do Brna. Brno trvalo na tom, že o žádosti by měl rozhodnout ten soud, který Janouškův případ řešil jako první, tedy Městský soud v Praze. Nejvyšší soud mu dal za pravdu.

V květnu rozhodl Krajský soud v Brně o dvouletém odkladu výkonu trestu ze zdravotních důvodů, který nyní platí, takže lobbista se zřejmě za mříže hned tak nevrátí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám