Hlavní obsah

Vypnout elektrické přístroje nebo zalézt do auta. Hasiči radí, jak se chovat při bouřce

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přírodě hustý les, ve městě budovy opatřené hromosvodem - to jsou příklady úkrytů před bouřkou a blesky, které radí hasiči v reakci na aktuální výstrahu meteorologů před silnými bouřkami. Vhodné útočiště lze najít také v autě. Podle hasičů je pro člověka největším rizikem pohyb v otevřeném terénu a u vody, stejně jako schovávat se pod osamělými stromy.

Foto: tomaskriz.com

Ilustrační foto

Článek

Bezpečí poskytují hlavně budovy s ocelovou nebo železobetonovou konstrukcí. Hasiči doporučují schovat se nejlépe v domě s funkčním hromosvodem.

„Nezapomeňme zavřít okna a odpojit od elektrické sítě veškeré spotřebiče, které nemusí být nutně v provozu, tedy odpojit i anténní přípojku od televize a telefonní linku od modemu počítače, aby nedošlo k jejich poškození nebo zničení,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

V případě, že člověka zastihne bouřka v přírodě, je podle hasičů nutné rovněž se rychle schovat. Vhodný je hustý les, nižší porost nebo například úzké údolí a suchý příkop.

„Nikdy se neschovávejme pod osamělými stromy, na okraji lesa, pod převisy nízkých skal, v menších staveních bez hromosvodu nebo ve stanech,” řekla Zaoralová. Rovněž nedoporučuje zdržovat se u vodních ploch nebo na podmáčené půdě. „Velké nebezpečí zásahu bleskem hrozí při koupání, windsurfingu nebo při plavbě v loďce,” upřesnila.

Pokud nás zastihne bouřka v automobilu, nemusíme se blesku příliš obávat.
mluvčí hasičů Nicole Zaoralová

V přírodě je důležitá také poloha, ve které se člověk nachází. Obecně je nutné, aby byl kontakt se zemí co nejmenší. Nebezpečné je například lehnout si na zem nebo stát příliš rozkročeně.

„Doporučujeme při bouřce stát s nohama těsně u sebe. Pro člověka není nebezpečný jen samotný viditelný blesk, ale i jeho vybíjecí proudy, které se po úderu šíří po zemském povrchu. Jsme-li venku ještě s ostatními, tak se nikdy nezdržujeme v jedné velké skupině, zvyšujeme tím pravděpodobnost zásahu bleskem,“ sdělila Zaoralová s tím, že bouřku lze v přírodním úkrytu strávit také v podřepu s nohama a rukama u sebe.

Venku je také životu nebezpečné při bouřce přenášení kovových předmětů a při jízdě na kole je potřeba sesednout a vzdálit se od něj.

„Pokud nás zastihne bouřka v automobilu, nemusíme se blesku příliš obávat. Jestliže necháme okna i dveře zavřené, poskytne nám plechová karoserie spolehlivou ochranu,“ vysvětlila mluvčí.

Požáry za milióny korun

Blesky zraní ročně v ČR několik lidí. Za loňský rok evidují záchranáři tři vážné případy zasažení člověka bleskem, jeden z nich skončil smrtí. V roce 2016 si blesky oběti na životech nevyžádaly.

Letos záchranáři zasahovali například u dvou chlapců, které blesk popálil v Třinci, když se schovávali pod stromem. [celá zpráva]

Statistika ukazuje, že loni v létě způsobil blesk 70 požárů se škodou téměř 6 miliónů korun a jeden člověk se při těchto požárech zranil. Celkem způsobily blesky v roce 2017 požáry 31 objektů, z čehož 24 bylo bez hromosvodu.

Anketa

Zastihla vás někdy bouřka v přírodě?
několikrát
73,3 %
jednou
16,7 %
nikdy
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 30 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám