Hlavní obsah

Za pokus o vraždu exdružky měl jít na 12 let do vězení, vrchní soud mu dal šanci

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Vrchní soud v Olomouci dal ve středu šanci vyhnout se dlouhodobému pobytu za mřížemi třicetiletému Janu Šulovi, který se podle obžaloby koncem loňského roku pokusil v Mrsklesech na Olomoucku zavraždit bývalou družku. VS totiž zrušil dvanáctiletý trest vězení, který muži uložil v červnu senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě, a vrátil mu případ k novému projednání.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Jan Šula u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Na podkladě odvolání obžalovaného jsme rozsudek soudu prvního stupně v celém rozsahu zrušili a věc mu vrátili k novému projednání,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik s tím, že krajský soud by se měl hlouběji zabývat okolnostmi případu.

K brutálnímu činu došlo podle obžaloby loni 4. prosince v objektu domu kamarádky někdejší Šulovy družky, u níž napadená v té době bydlela. Obžalovaný ji tam po předchozí hádce nejprve v garáži chytil pod krkem a zaútočil na ni sekerou, přičemž ji zasáhl do boku a poranil jí mimo jiné žebro a plíci. Další ráně, ke které se vzápětí napřáhl, zabránila kamarádka poškozené.

Šula i poté podle obžaloby v útoku, a to opakovaně, pokračoval. Mimo jiné ženu, s níž mají společně syna, škrtil toporem od rýče či rdousil rukama. Pokaždé, když se jí podařilo utéct, ji pronásledoval. Pak jí chtěl hlavou udeřit o sloupek u domu, ale právě tam běsnění zanechal a ženu doprovodil zpět do bytu. Ta se s kamarádkou následně ukryla v kuchyni a přivolaly policii a lékaře.

Chtěl jí jen nahnat strach

Šula se k útoku přiznal, odmítl však, že by chtěl vraždit. Někdejší partnerka mu v životě prý mnohokrát ublížila a údajně mu neustále lhala. „Chtěl jsem jen, aby mi konečně řekla pravdu,“ uvedl obžalovaný.

Argumentoval mj. tím, že sekerou měl v úmyslu rozbít jen stůl, aby ženě nahnal strach. Tvrdil také, že rdoušení rukama patřilo k běžným sexuálním praktikám, které s družkou provozovali. Prý jí tím nechtěl nijak ublížit.

Krajský soud však jeho argumenty neakceptoval. Obžalovanému podle něj přitížily mj. stopy na těle poškozené i to, že Šula měl v době činu od soudu zákaz kontaktu s bývalou družkou, a to kvůli tomu, že ta ho obvinila ze znásilnění.

Podle vrchního soudu se však krajský soud nevypořádal se všemi okolnostmi případu. „Zejména se nevypořádal s rozdílnými výpověďmi osob přítomných na místě činu, obžalovaného, svědkyně a poškozené, kdy ani jedna z výpovědí nebyla shodná s jinou,“ dodal mluvčí Cik.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám