Hlavní obsah

Týraná žena v afektu zabila druha nožem na houby, odsedí si šest let

Novinky, Kryštof Zelený
Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze poslal v úterý na šest let do vězení Marii Kramaříkovou, která v afektu zabila svého druha. Soud přihlédl k dlouhodobému fyzickému a psychickému tlaku, který musela odsouzená ze strany svého partnera snášet, a potvrdil verdikt krajského soudu z letošního května.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Obžalovaná Marie Kramaříková před pardubickým soudem

Článek

Druha Kramaříková zabila v obci Krasíkov na Orlickoústecku loni v říjnu. Jedinou ranou jej bodla nožem na krájení hub, který měla zrovna po ruce. Zemřel po několika minutách na poranění srdce.

Nedlouho po činu se obžalovaná vydala na návštěvu neteře. Chtěla po ní kuřivo a mezi řečí se jí přiznala k vraždě svého partnera. Po společném posilnění alkoholem ji neteř o několik hodin později nahlásila na policii.

Obhájkyně označila vztah své klientky se zavražděným za dlouhodobě patologický. „Navrhuji pro svou klientku trest kratší, projevila upřímnou lítost a ke svému činu se doznala. Skutek byl navíc spáchán v důsledku zavrženíhodného chování jejího partnera, který se jí vymočil přímo do obličeje,“ uvedla obhájkyně.

S tím ale nepochodila u předsedy odvolacího senátu Michala Hodouška, který odvolání odmítl. Mezi důvody uvedl, že doznání obžalované nepovažuje za zvlášť polehčující okolnost, protože by se na její jednání stejně dříve nebo později přišlo.

Stejně tak chtít po vlastní neteři, aby jí pomohla zakopat druha pod stromem, o nějaké zvláštní lítosti nesvědčí.

Drsné konflikty

„Na to, jak jsem trpěla, se mi trest zdá příliš dlouhý. Týral mě, kopal mě jak psa, ale já jsem od něj stejně nedokázala odejít,“ konstatovala obžalovaná. Podle svědectví sousedů mělo jejich soužití do ideálního daleko. Na denním pořádku byly drsné konflikty a popíjení. Během jejich čtyřletého soužití partner ženu dvakrát škrtil, způsobil jí zranění ucha a zlomil kotník a prsty na rukou.

To, že ze strany poškozeného opakovaně docházelo ke krutému týrání a domácímu násilí, dosvědčili i příslušní soudní znalci z oboru psychologie. Soud tak překvalifikoval zločin z vraždy na zabití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám