Hlavní obsah

Vyšetřování zřícení části budovy v centru Prahy může trvat měsíce

– Praha • Aktualizováno

Kriminalisté pražské policie začali ve středu s prohledáváním trosek částečně zříceného domu v Mikulandské ulici v centru Prahy, který se v úterý zřítil. Zraněni byli tři lidé, z toho jeden vážně. Hasiči budovu prohledávali do pozdních nočních hodin.

Sutiny uvnitř budovyVideo: Novinky

 
Článek

„Od ranních hodin budou zřícený dům prohledávat kriminalisté a zajišťovat veškeré stopy a důkazy. Případ prověřujeme jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti,“ řekl Novinkám mluvčí policie Jan Rybanský.

Foto: Policie ČR

S prohledáváním trosek pomáhá dron.

Doplnil, že vyšetřovatelům pomáhá prohledávat sutiny dron.

Foto: MP Praha

Jeden ze psů na vyhledávání zasypaných lidí.

Budovu přes noc střežila policie se strážníky, aby nikoho nenapadlo se do ní podívat. Podle hasičů se v rekonstruované budově částečně zřítila dvě patra, původně dostala tísňová linka informace jen o zřícené klenbě. Událost se stala v úterý před desátou hodinou dopoledne. [celá zpráva]

Okolí částečně zříceného domu ve středuVideo: Novinky

Kromě hasičů a záchranářů tam přijeli také psovodi městské policie a báňští záchranáři. Během několika desítek minut dostali hasiči ven dva lidi a záchranáři kromě nich ošetřili ještě dalšího muže. Všechny převezli do nemocnice, jednoho ve vážném stavu.

Záznam: V centru Prahy se zřítilo patro v domě, pět lidí bylo zavalenoVideo: Novinky

Hasiči následně zabezpečili budovu proti dalšímu zřícení, protože dvojice statiků vyjádřila obavu, že by se budova mohla zřítit. Trosky likvidovali hasiči a dva sací bagry až do nočních hodin.

Během prohledávání se zřítil další strop, který lehce zasáhl také jednoho hasiče. Celkem se jich podílelo na zásahu asi 120. Nikoho dalšího v troskách nenašli. Příčina pádu se bude týdny či spíše měsíce vyšetřovat.

Foto: HZS Praha

Hasiči likvidují trosky budovy

Budova, která není památkově chráněná, byla postavena na konci 19. století. Sídlila v ní základní škola. Po přestavbě, kterou provádí Metrostav, se má objekt změnit na technologické a dílenské zázemí pro studenty UMPRUM. Podle Metrostavu nebyly porušeny žádné předpisy týkající se bezpečnosti práce.

Foto: Novinky

Zřícená podlaha

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám