Hlavní obsah

Biopark Štít, v němž utekly tři šelmy, nedostatečně zajistil klece. Majitel dostal pokutu

– Klamoš (Hradecko)

Soukromý Biopark Štít u obce Klamoš na Královéhradecku, z něhož v pondělí utekl lev a dva tygři, dostatečně nezajistil klec proti útěku šelem. V úterý to při kontrole zjistila Státní veterinární správa. Majitel bioparku navíc dostal pokutu 30 000 korun za to, že dovoz zvířat řádně neoznámil úřadům. Musí těž zlepšit podmínky chovu, uvedla Česká televize.

BEZ KOMENTÁŘE: Uspané šelmy v zooparku na HradeckuVideo: Policie ČR

 
Článek

Zvířata žila v přepravní kleci na valníku. Utekla z ní v pondělí před 10:00, tři přivolaní veterináři je kolem 12:30 naráz uspali. [celá zpráva] Okolnosti případu vyšetřuje policie. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že se zvířatům podařilo uvolnit jistící páčku u klece.

Foto: Policie ČR

Uspaní tygři v Bioparku

Foto: Policie ČR

Uspaný lev v Bioparku

Šelmy jsou vyřazenými zvířaty z jednoho cirkusu od Berlína. Do bioparku je jeho majitel Antonín Hnízdil přivezl před třemi měsíci a chce je odvézt do nové zoo v Istanbulu. Dosud ale nezískal od úřadů povolení k vývozu zvířat z EU.

„Na útěk přišla ráno ošetřovatelka, která dorazila ke kleci. Okamžitě mi volala, protože jsem byl na cestě do Přelouče, a přijel jsem ihned zpátky. Ve výběhu jsem prorazil zábranu na koně a autem jsem je nahnal do rohu a do příjezdu policie jsem je tam držel,“ popsal Hnízdil záchranu. [celá zpráva]

Majitel o možném útěku zvířatVideo: Ludmila Žlábková, Právo

O tom, že by si šelmy otevřely samy, pochybuje. „Technicky není možné, že by si otevřely samy železná vrata, to by musely být kouzelníci. Anebo jim někdo pomohl, ale k tomu se moc nepřikláním. Je to oříšek,“ vysvětlil Hnízdil.

Biopark Štít se na prezentaci na webu charakterizuje jako soukromé zařízení pro chov exotických i domácích zvířat ohrožených vyhubením. Vznik zařízení spadá do poloviny roku 2014. Je v obci Klamoš, v její části Štít, asi šest kilometrů od Chlumce nad Cidlinou. Biopark chová lvy, tygry, levharty, pumu, kočkodany, lemury, makaky, různé druhy ptáků, dále například želvy, koně, drůbež, kozy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám