Hlavní obsah

Policista naboural do vlaku a odmítl dechovou zkoušku. Dostal pokutu a zákaz řízení

Mladá Boleslav

Pokutu a zákaz řízení dostal policista, který loni pravděpodobně v opilosti naboural na Mladoboleslavsku do vlaku. Na dotaz Novinek to řekla mluvčí policie Lucie Nováková. Policista na místě odmítl dechovou zkoušku i odběr krve.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Za zavinění dopravní nehody, při které došlo ke srážce osobního vozidla s osobním vlakem, a dále za odmítnutí provedení dechové zkoušky byl příslušník Policie ČR uznán vinným,“ informovala Nováková.

O trestu následně rozhodl nadřízený. „V rámci kázeňského řízení mu byl služebním funkcionářem udělen kázeňský trest v podobě vysoké finanční pokuty a zákazu řízení všech motorových vozidel,“ konstatovala mluvčí.

Jelikož je kázeňské řízení podobné přestupkovému, které je neveřejné, nemohla mluvčí komentovat výši pokuty a délku zákazu řízení. Policista nebyl v době nehody ve službě.

Nehodu původně vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, která ho však předala nadřízenému, protože nezjistila podezření na spáchání trestného činu. Policista ze Středočeského kraje na místě totiž odmítl dechovou zkoušku i odběr krve v nemocnici.

Podezřelý ze tří přestupků

Pakliže by hodnota přesáhla jedno promile, jednalo by se již o trestný čin. Odmítnutí zkoušky je však jen přestupek. „Vyšetřující lékař však ve své zprávě o provedeném psychomotorickém testu popsal, že v době nehody mohl být řidič pod vlivem alkoholu,“ uvedl v březnu mluvčí inspekce Ivo Mitáček.

Muž byl podezřelý z celkem tří přestupků. Konkrétně pro podezření z řízení auta pod vlivem alkoholu, odmítnutí dechové zkoušky a vjezdu na železniční přejezd v době, kdy je to zakázáno. Řízení pod vlivem alkoholu je však doloženo pouze vyjádřením vyšetřujícího lékaře. Za odmítnutí dechové zkoušky podle zákona hrozí pokuta až 50 tisíc korun a zákaz řízení až na dva roky.

Nehoda se stala na přejezdu chráněném pouze výstražnými kříži 28. listopadu u obce Kolomuty. Policista tam narazil do boku osobního vlaku jedoucího z Mladé Boleslavi do Dolního Bousova. Nikdo nebyl zraněn. Škoda byla vyčíslena na několik desítek tisíc korun. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám