Hlavní obsah

Plameny chtěly uvěznit hasiče v akci

Právo, miv
TVarožná/Radějov

Tři závažné požáry řešili ve středu odpoledne hasiči na jižní Moravě. Plameny zasáhly dvě pole, v jednom případě v důsledku požáru kombajnu hořel i les v obtížně přístupných místech. Hořící pole dokonce obkličovalo hasící muže.

Foto: HZS JMK

Požár kombajnu a pole u Tvarožné.

Článek

V 15:11 hodin dostali hasiči zprávu o požáru pole s pšenicí nedaleko Radějova na Hodonínsku. Vzhledem k rozsahu požáru operační středisko vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Plameny nakonec zasáhly 15 hektarů pšenice a způsobily škodu kolem čtyř set tisíc korun.

Foto: HZS JMK

Požár pole u Radějova

Tři minuty po šestnácté hodině chvátali do akce hasiči na opačném konci kraje. U Lomnice nedaleko Tišnova na Brněnsku hořel les. Požár byl sice jen na relativně malé ploše, zasáhl sto metrů dlouhý a padesát metrů široký pás lesa. Hořelo ale v obtížně přístupných místech, a proto i zde museli hasiči vyhlásit druhý stupeň poplachu. A o deset minut později dostali zprávu o dalším požáru.

U Tvarožné na Brněnsku zachvátily plameny kombajn na poli. „Operační důstojník na místo vyslal neprodleně i jednotky z druhého stupně požárního poplachu. Hasiči ze stanice Pozořice byli na místě první v 16:22 hodin. Kombajn byl už zasažen v plném rozsahu a plameny se začínaly rozšiřovat i na okolní pole. Hasiči nasadili vysokotlaký proud do prostoru kombajnu. Na místo se postupně sjelo dalších 11 jednotek,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

Situace na místě byla dramatická a hasiči dokonce museli na několik minut přerušit boj s požárem kombajnu a chránit sami sebe. „Plameny se rychle šířily po strništi a nesklizeném obilí a začaly je obkličovat. Požár dostali pod kontrolu v 17:09 hodin,“ dodal mluvčí.

Potřeba vody pro hašení si vyžádala i zřízení místa pro doplňování cisteren v nedalekých Blažovicích. Hasiče při konečné likvidaci čekalo ještě jedno překvapení. „Při dohašování začala z kombajnu vytékat motorová nafta. V nádrži bylo zhruba 800 litrů paliva. Naftu jímali hasiči do sudu,“ řekl Příkaský.

Plameny se přehnaly plochou o velikosti třicet hektarů. V části zničily i dosud nesklizenou úrodu obilí. Předběžná výše škody hovoří o částce 4,5 miliónu korun. Příčinou byla technická závada na kombajnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám