Hlavní obsah

Nejvyšší soud zrušil zprošťující rozsudek v kauze Hitlerových projevů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) zrušil zprošťující rozsudek v kauze knižního vydání projevů nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Případ vrátil státnímu zastupitelství k došetření, žádá shromáždit více důkazů. Na rozhodnutí upozornil server Lidovky.cz. V plném znění je dostupné na webu Tomáše Peciny, který v řízení vystupoval jako zmocněnec nakladatelství Guidemedia.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Pavel Kamas (vpravo) se spoluobviněným Lukášem Novákem na archivní fotografii.

Článek

Dovolání k NS podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Nesouhlasil se závěrem, že vydání Hitlerových projevů v dané podobě není trestným činem. „NS z podnětu dovolání rozsudky soudů obou stupňů zrušil a věc vrátil státnímu zástupci k došetření, když rozhodnutí shledal předčasným, a přikázal provést další dokazování,” řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

„Jde o okolnosti, bez nichž nemůže soud spravedlivě rozhodnout, a tyto skutečnosti mohly a měly být objasňovány již v přípravném řízení před podáním obžaloby,” stojí v rozhodnutí NS.

Zmiňuje například možné napojení jednotlivých obviněných na extremistické skupiny v ČR či zahraničí. NS také vyjádřil pochybnost nad nestranností znalce Jana B. Uhlíře, což Pecina označil za jedinou dobrou zprávu spjatou s rozhodnutím NS. „Ve všem ostatním jsou arci vyhlídky nedobré,” uvedl Pecina na svém webu.

Hrozilo jim až deset let

V kauze Hitlerových projevů čelili Pavel Kamas, Lukáš Novák a Stanislav Beer obžalobě ze schvalování genocidy. Obžaloba směřovala také proti vydavatelství. Městský i Krajský soud v Brně ale všechny aktéry osvobodily. Dovolací řízení se pak vleklo od roku 2015 kvůli neúspěšné námitce podjatosti vůči senátu NS, který tvoří tři bývalí členové KSČ.

Lidem, kteří se na vydání Hitlerových projevů podíleli, hrozilo až deset let vězení. U brněnských soudů uváděli, že genocidu neschvalují a vydáním projevů jen čtenářům předložili historické dokumenty. Obžaloba knize vytýkala to, že kromě autentických projevů obsahuje také průvodní texty, které se dostatečně nedistancují od idejí nacionálního socialismu a Hitlerových slov a činů.

Před soudem v minulosti stanul také vydavatel Hitlerovy knihy Mein Kampf. Nejprve dostal podmíněný trest, nakonec jej NS v březnu 2005 zprostil viny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám